Γράψτε τι σας κάνει να γελάτε: Συγγραφέας και ALS, η ιστορία του Rob Brownell

0
Γράψτε τι σας κάνει να γελάτε: Συγγραφέας και ALS, η ιστορία του Rob Brownell

Αυτή η εμπνευσμένη ιστορία μιας καλά σχεδιασμένης ζωής μας έρχεται από τον Ray, συγγραφέα και μέλος της κοινότητας στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Αφού εργάστηκα για τριάντα χρόνια ως μηχανικός σχεδιασμού προϊόντων, ολοκλήρωσα πρόσφατα το πρώτο μου μυθιστόρημα, Το Invention Is a Mother, που ακολουθεί χαλαρά την αναπτυξιακή τροχιά ενός παράλογου προϊόντος. Όταν πλησίασα τον Μπιλ για να μάθω τις σκέψεις του για το χειρόγραφό μου, με κάλεσε να μοιραστώ την ιστορία πίσω από τη μετάβασή μου στη συγγραφή.

Το γράψιμο ήταν ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον και για πολλά χρόνια κράτησα το όνειρο να γράψω ένα μυθιστόρημα με φανταστική αποδοχή στη συνταξιοδότησή μου. Με αυτό κατά νου, είχα ασχοληθεί με το γράψιμο. Διάβαζα, κρατούσα περιοδικά περιοδικά, παρακολουθούσα μαθήματα και σημείωνα την τρέλα των έργων μηχανικής. Κυρίως εγώ σκέψη σχετικά με το γράψιμο, αλλά δεν είχε τη δέσμευση στην πραγματικότητα γράφω.

Το 2017 διαγνώστηκα ΑΝ—που ξεκίνησε παραλύοντας τα χέρια μου. Οι γιατροί εξήγησαν ότι η αδυναμία θα συνεχιζόταν γρήγορα στο σώμα μου για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ALS και υπάρχει ελάχιστη κατανόηση των αιτιών της. Είναι ένα «πρόβλημα βαρύτητας», αδύνατο να το λύσω, αλλά σε αντίθεση με το Σχεδιάζοντας τη ζωή σας Παραδείγματα, αψηφά πεισματικά το reframing. Μπορείτε να το ονομάσετε α τάφος πρόβλημα.

Η απάντηση του μηχανικού μου, παρόλο που δεν γνώριζε τίποτα για τη νευρολογία, ήταν να σκεφτώ εν συντομία να βρω μια θεραπεία για το ALS μόνος μου, καθώς φαινόταν ότι κανείς άλλος δεν θα το έκανε για μένα.

Επίσης, ένιωσα υποχρεωμένος να αγοράσω ένα νέο φορητό υπολογιστή.

Για μήνες η δύσκολη θέση μου ούτε με ενέπνευσε ούτε με παρακίνησε να δράσω. Το να τακτοποιήσω τις υποθέσεις μου αποδείχτηκε ένα απίστευτα καταθλιπτικό εγχείρημα. Τη λίγη δημιουργική ενέργεια που μπορούσα να συγκεντρώσω την σπατάλησα δημιουργώντας μια σταδιακά πένθιμη playlist που αντιπροσώπευε ολόκληρη τη ζωή μου. (Σε ένα νεύμα προς τον Στίβεν Χόκινγκ, κατονόμασα τη λίστα αναπαραγωγής Ο χρόνος μου, μια σύντομη ιστορία.)

Έκανα μαχαιριές στο να ζήσω τη ζωή στο έπακρο, κάτι που συνιστάται ιδιαίτερα, αλλά είναι μια άστατη δουλειά, και ακόμη και τις καλύτερες μέρες, δεν είναι μια δέσμευση πλήρους απασχόλησης. Στον ελεύθερο χρόνο μου έμαθα να ελέγχω το νέο μου laptop —και να γράφω!— με φωνή.

Μετά το πρώτο από τα τρία έως πέντε χρόνια μου, ξαναπήρα αρκετή εστίαση για να δω ότι το να γράψω ένα μυθιστόρημα ήταν σημαντικό για μένα. Ήθελα να ξέρω ότι ήμουν ικανός να το κάνω. Ήμουν σίγουρος ότι το μυθιστόρημα δεν θα εκδόθηκε ποτέ, ακόμα κι αν το ολοκλήρωνα.

Ξανασκέφτηκα τα γνωστά χαμηλά αλλά και τα υψηλά της σχεδιαστικής διαδικασίας: πλήρεις καταρρεύσεις αυτοπεποίθησης και μανιακές στιγμές πιστεύοντας ότι το έργο μου θα κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ στη νεοσύστατη κατηγορία συνδυασμών Λογοτεχνίας/Φυσικής/Παγκόσμιας Ειρήνης—φάε την καρδιά σου, Στέφεν Ο Χόκινγκ.

Η κατευθυντήρια αρχή μου ήταν να γράψω τι με έκανε να γελάσω. Ευτυχώς, η εκτίμησή μου για το χιούμορ δεν μειώθηκε καθώς η επιδεξιότητά μου και στη συνέχεια η κινητικότητά μου υποχώρησε. Ενώ έγραφα, ξέχασα εύκολα τους σωματικούς μου περιορισμούς και χάθηκα στη φαντασία μου.

Τώρα, πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, απροσδόκητα βρίσκω τον εαυτό μου να αυτοεκδίδει Το Invention Is a Mother. Ελπίζω ότι ακόμη και με τις ατέλειές της, η ιστορία θα φέρει χιούμορ —και ίσως λίγη έμπνευση— στους αναγνώστες της.

Ο Rob Brownell, πρώην αντιπρόεδρος σε μια εταιρεία σχεδιασμού της Silicon Valley, θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο μυθιστόρημά του με φανταστική απήχηση, Το Invention Is a Motherτο καλοκαίρι του 2022. Μπείτε στη λίστα για προπαραγγελία www.syllaballistics.com.

Schreibe einen Kommentar