Είναι ένα μικρό δέντρο ή ένας μεγάλος θάμνος; Η διαφορά μπορεί να μην είναι εμφανής. ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

1
Είναι ένα μικρό δέντρο ή ένας μεγάλος θάμνος;  Η διαφορά μπορεί να μην είναι εμφανής.  ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening
κρέπα μυρτιάς
Αυτό το Crepe Myrtle είναι θάμνος.

Μπορεί να νομίζετε ότι η διαφορά μεταξύ δέντρου και θάμνου είναι προφανής – τα δέντρα υψώνονται κυρίως πάνω από το κεφάλι σας και οι θάμνοι όχι. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Σκεφτείτε το εξής: Ένα δέντρο σκυλόξυλο (ανάλογα με την ποικιλία) συνήθως μεγαλώνει σε ύψος μεταξύ 13-25 πόδια. Οι θάμνοι της ορεινής δάφνης (ανάλογα με την ποικιλία) μπορούν να αναπτυχθούν 20-40 πόδια. Έτσι το ύψος δεν είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό μεταξύ δέντρων και θάμνων. Επίσης, το ώριμο ύψος των δέντρων ή των θάμνων μπορεί συχνά να εξαρτάται από τις συνθήκες ανάπτυξης (ποσότητα ήλιου, σκιάς ή νερού, ασθένειες, παράσιτα, άγχος, ανταγωνισμός με άλλα φυτά κ.λπ.).

Ποιος είναι ο βοτανικός ορισμός του δέντρου ή ενός θάμνου;

Θα πρέπει να αναζητήσουμε τους βοτανικούς ορισμούς των δέντρων και των θάμνων για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τη διαφορά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανένα από τα δύο δεν ορίζεται σαφώς στις επιστήμες. (Μερικές φορές χρειάζεστε ένα μικροσκόπιο για να μάθετε τη διαφορά).

Αν και δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός για τον διαχωρισμό δέντρων και θάμνων, ένας χρήσιμος ορισμός για ένα δέντρο είναι ένα ξυλώδες φυτό που έχει ένα όρθιο πολυετές στέλεχος (κορμός) τουλάχιστον τρεις ίντσες σε διάμετρο σε ένα σημείο 4-1/2 πόδια πάνω από το έδαφος, σίγουρα σχηματίζεται κορώνα φυλλώματος και ώριμο ύψος τουλάχιστον 13 ποδιών.

Επέκταση δασοκομίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Γιούτα

Ο εμπειρικός κανόνας λοιπόν είναι ότι αν ένα φυτό είναι πολυετές (επιστρέφει κάθε εποχή), ξυλώδες, έχει ένα μόνο μίσχο και μεγαλώνει σε ύψος τουλάχιστον 4-1/2 πόδια, είναι δέντρο. Ένα δέντρο έχει επίσης τυπικά κλαδιά πάνω από το έδαφος που υποστηρίζονται από το στέλεχος, γνωστός και ως τον κορμό.

Εάν το φυτό είναι πολυετές, ξυλώδες και δεν έχει κύριο μίσχο αλλά πολλαπλούς μίσχους που στέκονται όρθια ή αναπτύσσονται στο επίπεδο του εδάφους, είναι θάμνος. Αλλά όχι πάντα. Είμαστε ξεκάθαροι;

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε αυτούς τους πόρους για δέντρα και θάμνους:

Schreibe einen Kommentar