Καλλιέργεια φραουλών σε παλιές υδρορροές βροχής: Ο απόλυτος οδηγός DIY

0
Καλλιέργεια φραουλών σε παλιές υδρορροές βροχής: Ο απόλυτος οδηγός DIY

Ποιος δεν λατρεύει τις φράουλες; Συχνά αρκούμαστε με φράουλες που αγοράζονται από το κατάστημα, αλλά μπορούν να έχουν πραγματικά άψογη γεύση όταν δεν είναι στην εποχή τους.

Θέλετε να φάτε ζουμερές και ζουμερές φράουλες απευθείας από το σπίτι σας; Μεγαλώστε τα μόνοι σας! Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο.

Μια ανοδική τάση στην οικιακή κηπουρική είναι η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε υδρορροές. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά οι υδρορροές δημιουργούν εξαιρετικά δοχεία για την καλλιέργεια ευαίσθητων φυτών.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να καλλιεργείτε φράουλες σε παλιές υδρορροές; Αυτός ο απόλυτος οδηγός DIY θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Συνέχισε να διαβάζεις!

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες σε υδρορροές βροχής

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Τα φυτά που αναπτύσσονται από τις υδρορροές σας δεν είναι ποτέ καλό. Εάν η υδρορροή σας είναι γεμάτη με σκουπίδια και ζιζάνια, ήρθε η ώρα να καλέσετε την επαγγελματική συντήρηση της υδρορροής.

Οι έμπειροι ειδικοί της υδρορροής αρέσουν Υδρορροές στομίου μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό και την αποφράξή τους. Και, αν η παλιά σας υδρορροή είναι πολύ σκουριασμένη, μπορούν να την αντικαταστήσουν με μια καλύτερη. Σε αυτή την περίπτωση, τι κάνετε με την παλιά υδρορροή; Μιλήσαμε με τους SPOUT και βρήκαμε ότι αυτό το μυστικό καλλιέργειας φράουλας είναι αγαπημένο στην ομάδα τους.

Αντί να πετάξετε μια παλιά υδρορροή, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να καλλιεργήσετε φράουλες στο σπίτι. Για να δημιουργήσετε ένα σύστημα φύτευσης με την υδρορροή του σπιτιού σας, θα χρειαστεί να βολευτείτε λίγο. Εδώ είναι μερικά πράγματα που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα πλήρες σύστημα.

Για την επαναχρησιμοποίηση της υδρορροής

Πράγματα που χρειάζεστε:

 • Το παλιό σου λούκι. Θα χρειαστεί να το κόψετε σε μικρότερες μονάδες, οι οποίες θα είναι πιο εύχρηστες.
 • Εάν η υδρορροή σας είναι κατασκευασμένη από PVC, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πριόνι χειρός ή ένα δισκοπρίονο. Για μια μεταλλική υδρορροή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σέγα με μια λεπίδα κοπής μετάλλου ή ένα κομματάκι από κασσίτερο.
 • Καπάκια άκρου υδρορροής. Αγοράστε ένα που ταιριάζει στο σύστημά σας.
 • Για μεταλλικές μονάδες φύτευσης, θα χρειαστείτε πένσα.
 • Θα χρειαστείτε είτε καλής ποιότητας καλαφάτισμα από καουτσούκ είτε κόλλα PVC, ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της υδρορροής σας.
 • Ένα ηλεκτρικό τρυπάνι και κατάλληλα τρυπάνια. Χρησιμοποιήστε τρυπάνια κοβαλτίου για μέταλλο και τρυπάνια για το PVC (δημιουργεί λείες οπές χωρίς θραύση).
 • Θα χρειαστείτε επίσης ένα μολύβι και μια μεζούρα.
 • Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον οικοδομικά υλικά για την κατασκευή ενός κατακόρυφου πλαισίου κήπου, όπως ξύλινα κομμάτια, καρφιά, σφυριά κ.λπ.

Βήματα

 1. Μόλις κατεβάσετε την υδρορροή σας, θα χρειαστεί να την κόψετε σε μικρότερες μονάδες. Αν πρόκειται για ραμμένη υδρορροή, σκεφτείτε να κόψετε στις αρθρώσεις. Πριν βγάλετε το πριόνι, βεβαιωθείτε ότι φοράτε προστατευτικά γάντια και προστατευτικά γυαλιά.
 2. Αποφασίστε για το μέγεθος που θέλετε να έχει κάθε μονάδα ζαρντινιέρας. Μετρήστε την υδρορροή και σημειώστε πού πρέπει να κόψετε. Μπορείτε να σκεφτείτε να κόψετε κάθε κομμάτι στη μέση σε δύο ίσα μέρη.
 3. Χρησιμοποιήστε το πριόνι ή τα κομμάτια κασσίτερου για να κόψετε την υδρορροή σας σε κομμάτια. Να είστε προσεκτικοί όταν τα χειρίζεστε καθώς οι φρεσκοκομμένες άκρες μπορεί να είναι αρκετά αιχμηρές. Φοράτε πάντα τα προστατευτικά γάντια σας.
 4. Για μεταλλικές ζαρντινιέρες, συνδέστε τα ακραία καπάκια στην άκρη. Χρησιμοποιήστε μια πένσα για να σφίξετε τις άκρες του καπακιού για να τις στερεώσετε στη θέση τους. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ελαστικό καλαφάτισμα στο εσωτερικό χείλος της υδρορροής. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το καπάκι δεν θα ξεκολλήσει. Αφήστε το στεγανωτικό να στεγνώσει πριν χρησιμοποιήσετε τη ζαρντινιέρα.
 5. Για ζαρντινιέρες PVC, πρέπει να εφαρμόσετε κόλλα στην άκρη της υδρορροής και στην εσωτερική άκρη του ακραίου καπακιού. Πιέστε τα σταθερά μεταξύ τους στη θέση τους για να βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως ασφαλισμένα.
 6. Μόλις στεγνώσει η κόλλα ή το σφραγιστικό, τοποθετήστε το κομμάτι ανάποδα σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ανοίξτε τρύπες στη ζαρντινιέρα αφήνοντας ένα κενό 6 έως 8 ιντσών ενδιάμεσα. Αυτές οι τρύπες θα εξασφαλίσουν ότι τα φυτά σας έχουν σωστή αποστράγγιση.

Για φύτευση φράουλας

Πράγματα που χρειάζεστε

 • Σπορόφυτα ή σπόροι φράουλας. Η χρήση δενδρυλλίων είναι ευκολότερη καθώς είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα η καλλιέργεια φυτών από σπόρους.
 • Χώμα γλάστρας. Η καλή ποιότητα του εδάφους είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια υγιών φυτών.
 • Λίπασμα για να ταΐσετε και να ενισχύσετε τα φυτά φράουλας σας.
 • Μυστρί κηπουρικής. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πλαστικά, ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η υδρορροή. Οι μεταλλικές σπάτουλες μπορεί να καταστρέψουν την υδρορροή, οδηγώντας σε τρύπες ή ρωγμές.
 • Ψαλίδι. Μπορεί να χρειαστείτε αυτό το κοινό εργαλείο κηπουρικής εάν μεταφυτεύετε φράουλες.
 • Ένα ποτιστήρι ή ένα λάστιχο κήπου με ακροφύσιο ψεκασμού. Η ταχύτητα του νερού πρέπει να είναι ήπια ενώ ποτίζετε ευαίσθητα φυτά φράουλας.

Βήματα

 1. Μόλις οι ζαρντινιέρες φράουλας με υδρορροή είναι έτοιμες, ήρθε η ώρα να προσθέσετε το χώμα. Χρησιμοποιήστε μια μυστρί κήπου για να βάλετε το χώμα και να γεμίσετε τις μονάδες ζαρντινιέρης.
 2. Μην γεμίζετε υπερβολικά τις υδρορροές φράουλας. Αφήστε ένα κενό τουλάχιστον μιας ίντσας από πάνω. Φυτέψτε τα σπορόφυτά σας στο χώμα αφήνοντας κενά 6 ιντσών μεταξύ τους.
 3. Εάν μεταφυτεύετε φράουλες, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι για να κόψετε τις ρίζες.
 4. Σε πιο κρύα κλίματα, φυτέψτε τις φράουλες σας στις αρχές της άνοιξης. Αν ζείτε κάπου ζεστά, μπορείτε να τα φυτέψετε και το φθινόπωρο.

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες σε υδρορροές βροχής χωρίς χώμα

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε φράουλες στις υδρορροές βροχής χωρίς χώμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υδροπονικό σύστημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές υδρορροές ως δίσκο καλλιέργειας σε αυτή τη μέθοδο.

Για να καλλιεργήσετε φράουλες χρησιμοποιώντας υδροπονία, πρέπει να επιλέξετε συστήματα υδρορροής PVC ή βινυλίου, καθώς μια μεταλλική υδρορροή θα σκουριάσει λόγω της συνεχούς επαφής με το νερό.

Τα κάτω στόμια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά θα πρέπει να κόψετε τρύπες σε αυτά. Για αυτά, δεν θα χρειαστείτε την υποστήριξη μέσων καλλιέργειας, όπως πήλινα βότσαλα ή χαλίκι για να κρατήσετε το φυτό όρθιο.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καλλιεργήσετε τις υδροπονικές φράουλες σας – το σύστημα στάγδην και η Τεχνική θρεπτικών φιλμ.

Το σύστημα σταγόνας

Η μέθοδος σταγόνας στην υδροπονία χρησιμοποιεί μια αντλία για να στάζει το θρεπτικό διάλυμα σε έναν ξεχωριστό δίσκο καλλιέργειας. Δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα σταγόνων για τις φράουλες σας με υδρορροή βροχής.

 1. Ακολουθήστε τη διαδικασία που αναφέρθηκε προηγουμένως στο άρθρο για να κόψετε και να καλύψετε την υδρορροή σας για να δημιουργήσετε ξεχωριστές μονάδες φύτευσης.
 2. Ο δίσκος καλλιέργειας θα είναι μια κατασκευή από τις ζαρντινιέρες σας και το δίσκο φύτευσης που θα τοποθετήσετε πάνω του. Πρέπει να βρείτε έναν δίσκο φύτευσης που να χωράει πάνω από τις ζαρντινιέρες σας.
 3. Τοποθετήστε τα φυτά μέσα στις τσέπες φύτευσης, χρησιμοποιώντας δομικά μέσα όπως πέτρες ή περλίτη για να τα κρατήσετε όρθια. Τοποθετήστε την υδρορροή πάνω από τη δεξαμενή θρεπτικών συστατικών.
 4. Η αντλία τοποθετείται μέσα στη δεξαμενή του θρεπτικού διαλύματος. Ο δίσκος καλλιέργειας και η δεξαμενή συνδέονται με μικρούς σωλήνες. Αυτοί οι σωλήνες στάζουν το διάλυμα απευθείας στις ρίζες όπου τα φυτά απορροφούν όση θρεπτική ποσότητα χρειάζονται.
 5. Το υπόλοιπο διάλυμα θα στάζει από τους θύλακες φύτευσης στη βάση των φυτευτών υδρορροής. Πρέπει να ανοίξετε τρύπες εκεί, έτσι ώστε το υπόλοιπο διάλυμα να αποστραγγιστεί πίσω στη δεξαμενή θρεπτικών συστατικών.
 6. Ενεργοποιήστε την αντλία δύο έως τρεις φορές την ημέρα για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά φράουλας σας λαμβάνουν αρκετή τροφή.

Τεχνική θρεπτικών ταινιών

Το Nutrient Film Technique ή NFT χρησιμοποιεί ένα ελαφρύ φιλμ θρεπτικού διαλύματος για να ταΐσει τα φυτά. Δείτε πώς λειτουργεί το NFT όταν χρησιμοποιείτε παλιές υδρορροές για την καλλιέργεια φράουλας.

 1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κάτω στόμια για να δημιουργήσετε αυτές τις μονάδες φύτευσης NFT. Κόψτε τρύπες σε αυτά, αφήνοντας χώρο 6 έως 8 ιντσών ενδιάμεσα. Τα φυτά θα τοποθετηθούν σε αυτά με τις ρίζες να κρέμονται από κάτω. Δεν θα χρειαστείτε κανένα μέσο κατασκευής για να τα κρατήσετε όρθια.
 2. Ο δίσκος φύτευσης στο κάτω στόμιο θα τοποθετηθεί πάνω από τη δεξαμενή θρεπτικών συστατικών. Παρόμοια με ένα σύστημα σταγόνας, μια αντλία θα φέρει το διάλυμα στη μονάδα φύτευσης. Ο δίσκος πρέπει να κρεμαστεί λοξός πάνω από τη δεξαμενή.
 3. Το διάλυμα θα χυθεί από το υψηλότερο άκρο και θα κυλήσει προς τα κάτω, αγγίζοντας τις ρίζες καθώς αποστραγγίζει το κάτω άκρο. Πρέπει να ανοίξετε μια τρύπα εκεί και να συνδέσετε έναν σωλήνα, για να διασφαλίσετε ότι το υπόλοιπο διάλυμα θα επιστρέψει στις δεξαμενές θρεπτικών συστατικών.

Γιατί να φυτέψετε φράουλες σε παλιές υδρορροές βροχής;

Τι κάνει τις παλιές υδρορροές τόσο μεγάλες ζαρντινιέρες για φράουλες; Ακολουθούν ορισμένα οφέλη που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν σκέφτεστε να μεταβείτε σε μια γλάστρα υδρορροών.

Οι φράουλες είναι φυτά με μαλακό στέλεχος. Μόλις οι καρποί γίνουν μεγαλύτεροι και βαρύτεροι, τείνουν να ακουμπούν στο έδαφος. Όντας νόστιμα, γίνονται εύκολη λεία για γυμνοσάλιαγκες, ζωύφια, πουλιά και μικρά ζώα.

Η συχνή επαφή με το έδαφος μπορεί να τα καταστήσει ευάλωτα σε προσβολή από μύκητες και παράσιτα, ειδικά όταν βρέχει και τα φυτά πλημμυρίζουν. Η φύτευσή τους σε παλιές υδρορροές μπορεί να τα κρατήσει καθαρά και μακριά από το έδαφος.

Τα φυτά της φράουλας είναι κοντά, γεγονός που μπορεί να κάνει το μάζεμα των καρπών αρκετά δύσκολο. Πρέπει να λυγίζετε και να γονατίζετε συχνά ενώ μαζεύετε τις φράουλες. Ώρες συλλογής φράουλας μπορεί να σας αφήσουν με πόνους στην πλάτη και πονάνε στα γόνατα.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα συστήματα υδρορροών χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κάθετων κήπων, είναι συχνά υπερυψωμένα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη να γονατίσετε και έτσι μειώνει την κάμψη, καθιστώντας ευκολότερο το μάζεμα της φράουλας. Οι καρποί παραμένουν καθαροί και η ανυψωμένη κατάσταση διευκολύνει την περιποίηση των φυτών.

Πώς να ανυψώσετε τις υδρορροές σας

Ένας βασικός σκοπός της καλλιέργειας φραουλών σε υδρορροές βροχής είναι να διατηρούνται ψηλά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίπεδες πέτρες, τσιμεντόλιθους ή τούβλα για να ανυψώσετε την υδρορροή. Ένας άλλος τρόπος για να ανυψώσετε τις υδρορροές είναι να τις χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε κάθετους κήπους.

Πρέπει να ανοίξετε τρύπες στο κάτω μέρος της ζαρντινιέρας για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά φράουλας σας έχουν σωστή αποστράγγιση. Χωρίς κάποια ανύψωση, οι τρύπες θα μπλοκάρουν. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε βραχίονες για να τοποθετήσετε τις υδρορροές σε τοίχους, φράχτες ή ράγες.

Οι άνθρωποι δημιουργούν κάθετους κήπους χρησιμοποιώντας υδρορροές και ξύλινα κουφώματα. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν ράφια στερεωμένα σε τοίχους ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάσεις για ζαρντινιέρες που μπορούν να στηρίξουν τις υδρορροές.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε βάσεις για σκελετό DIY χρησιμοποιώντας απλά υλικά ξυλουργικής όπως κόντρα πλακέ, καρφιά κ.λπ. Τέτοια κουφώματα μπορούν να υποστηρίξουν πολλαπλές μονάδες φύτευσης υδρορροών, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτήσει λιγότερο χώρο. Δεδομένου ότι οι κάθετοι κήποι είναι εξαιρετικοί για την αποτελεσματική χρήση του χώρου, τέτοια ξύλινα ράφια λειτουργούν πολύ καλά.


συμπέρασμα

Ποιος θα το φανταζόταν ότι η παλιά σας υδρορροή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια φράουλας! Αν και μπορεί να ακούγεται τρελό, δοκιμάστε το και περιμένετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας έχουν σωστή αποστράγγιση. Κρατήστε τις υδρορροές σας ψηλά τοποθετώντας τις σε βράχους ή τοποθετώντας τις σε τοίχο. Με τα σωστά εργαλεία, κάποια αποφασιστικότητα και αυτόν τον εύχρηστο οδηγό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παλιές σας υδρορροές για να καλλιεργήσετε φράουλες.

Schreibe einen Kommentar