Μάθετε με 12 εκπληκτικές οδηγίες

0

Η Ντάλια είναι ένα είδος κονδυλώδους πολυετών λουλουδιών που έρχονται σε πολλά υπέροχα χρώματα. Η πατρίδα της ντάλιας είναι το Μεξικό και η Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, καλλιεργείται παγκοσμίως για τα μαγευτικά λουλούδια. Η ντάλια έχει παχιές αμυλώδεις ρίζες που ονομάζονται σωλήνες που φυτρώνουν για να αναπτυχθούν νέα φυτά ντάλιας. Μαθαίνω πώς να προβλαστήσετε κόνδυλους ντάλιας για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή τους.

Η Ντάλια είναι ένα από τα πιο διάσημα λουλούδια κήπου, με πάνω από 42 διαφορετικά είδη. Οι κόνδυλοι Ντάλια είναι διαφορετικοί από τους βολβούς. Είναι πολύ βολβώδεις ρίζες που σχηματίζουν ένα μεγάλο δίκτυο. Αυτοί οι σωλήνες αποθηκεύουν άμυλο για να παρέχουν τροφή στο φυτό.

Η συστάδα των κονδύλων υπάρχει υπόγεια. Το σύμπλεγμα των κονδύλων χωρίζεται σε μεμονωμένους κονδύλους για να ξεκινήσει ένα νέο φυτό. Συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο για να μάθετε τα πάντα, από το πώς να προφυτρώνετε κονδύλους ντάλιας μέχρι τη φροντίδα τους.

Τι είναι τα Dahlia Tubers;

Οι ντάλιες διαφέρουν πολύ από τα άλλα λουλούδια καθώς δεν αναπτύσσονται από βολβούς, ούτε εμπίπτουν στην κατηγορία των μονοετών ή πολυετών. Αναπτύσσονται από παχιές συστάδες ριζών που ονομάζονται σωλήνες. Για να καταλάβετε καλύτερα πώς να προφυτρώνετε κόνδυλοι ντάλιαςπρέπει πρώτα να μάθετε για τους ίδιους τους κόνδυλους.

Linda’s Baby Dahlia – Bare Root Tuber μεγέθους 5 γαλονιών

 • Linda’s Baby Dahlia – Bare Root Tuber μεγέθους 5 γαλονιών
 • Φυτέψτε 1 κόνδυλο ανά γλάστρα, το στέμμα πρέπει να είναι ακριβώς πάνω από το έδαφος. Ή φυτέψτε στο έδαφος.
 • 80 ημέρες από τη φύτευση μέχρι την ανθοφορία.
 • Όχι ΓΤΟ
 • Η Marde Ross & Company είναι αδειοδοτημένος νηπιαγωγείο στην Καλιφόρνια από το 1985.

Στις αρχές της άνοιξης, όταν ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος, η ντάλια μεγαλώνει ένα μάτσο κονδύλους ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα φυτά αναπτύσσουν αυτούς τους κονδύλους ως τρόπο αποθήκευσης ενέργειας για να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους και να παρέχουν επαρκή ενέργεια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Μερικά άλλα φυτά που καλλιεργούν κόνδυλους είναι οι πατάτες, τα καλάδια, οι κάννες κ.λπ.

Όταν ξεκινά η περίοδος της άνοιξης, οι κόνδυλοι αρχίζουν να αναδύονται με νέους βλαστούς. Αυτά τα βλαστάρια αναπτύσσονται από ορισμένες θέσεις στους κόνδυλους, γνωστές ως σημεία ανάπτυξης ή «μάτια». Στην περίπτωση των κονδύλων της ντάλιας, αυτοί οι νέοι βλαστοί αναδύονται ακριβώς πάνω από τους κονδύλους, ακριβώς στη βάση του στελέχους.

Πώς να προκαλέσετε τους κόνδυλους Dahlia 1
Ο κόνδυλος έχει σαπίσει, μπορώ να σώσω το βλαστάρι; – μέσω Reddit

Τι σημαίνει να προφυτρώνουν κονδύλους Ντάλια;

Ο όρος pre-sprouting αναφέρεται στη διαδικασία που επιτρέπει στους κονδύλους ενός φυτού να αναπτύξουν λάχανα πριν τα φυτέψουν στο έδαφος. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε κατά την ανάπτυξη ενός φυτού που δεν φυτρώνουν όλοι οι σπόροι, οι βολβοί ή οι σωλήνες. Μερικοί κόνδυλοι είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν ή δεν είναι βιώσιμοι.

Η προ-βλάστηση δρα ως τεστ βιωσιμότητας για τους κονδύλους και τους δίνει το έναυσμα για να τονώσει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους. Μπορείτε να προφυτρώσετε τους κόνδυλους σας για να μάθετε αν έχουν μάτια (σημεία ανάπτυξης) ή όχι. Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ποιοι κόνδυλοι είναι βιώσιμοι παρατηρώντας τα μάτια τους. Η παρατήρηση των ματιών θα σας δώσει μια οριστική ένδειξη για το εάν ο κόνδυλος θα αναπτυχθεί ή όχι.

Σημαντική σημείωση: Μόλις ξεκινήσετε τη διαδικασία της προβλαστάρισης, έχετε ξεκινήσει την ανάπτυξη των κονδύλων σας. Αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη, γι‘ αυτό να είστε προσεκτικοί. Οι κόνδυλοι πρέπει να φυτευτούν και να τους φροντίσουμε αφού έχουν φυτρώσει. Γι‘ αυτό δεν πρέπει ποτέ να βιάζεστε στην έναρξη της διαδικασίας προβλαστάρισης.

Βήμα-βήμα Διαδικασία για το πώς να προβλαστήσετε κόνδυλους Ντάλια

Τώρα που μάθατε όλα τα βασικά, ας βουτήξουμε στο πώς να προφυτρώνετε κονδύλους ντάλιας.

 1. Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε τους κονδύλους σας. Τα φυτώρια και οι πωλητές διατηρούν τους κόνδυλους τους συχνά σε ψυκτικές αποθήκες. Μπορείτε είτε να τα αγοράσετε είτε να τα ξεθάψετε από τα παλιά σας φυτά.
 2. Εξετάστε προσεκτικά τους κονδύλους σας. Εάν είναι σε ένα σύμπλεγμα, τότε χωρίστε τα σε μεμονωμένους κόνδυλους. Ελέγξτε τους κόνδυλους για τυχόν σημάδια ζημιάς. Εάν ένας κόνδυλος είναι στεγνός, σάπιος, πολύ ζαρωμένος και δισκετός ή φαίνεται άρρωστος, πετάξτε τον. Επιλέξτε υγιείς κόνδυλους για προ-βλάστηση.
 3. Πάρτε ένα πλαστικό δοχείο που είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει 6 ίντσες χώματος και τον αριθμό των κονδύλων που είστε διατεθειμένοι να προφυτρώσουν.
 4. Τοποθετήστε το δίσκο σε ένα ζεστό σημείο γύρω από το σπίτι σας και διατηρήστε το σε θερμοκρασία 25 με 30 βαθμούς. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τη θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 16 βαθμούς.
 5. Χρησιμοποιήστε ένα υγιές μείγμα χώματος και άμμου για να τοποθετήσετε τους κονδύλους σας και να τους βρέξετε ελαφρά. Χρησιμοποιήστε έναν ψεκαστήρα νερού για να ρίξετε λίγο νερό στο χώμα. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι χρειάζεται μόνο να υγράνετε το χώμα και να μην το κάνετε ελαφρά υγρό. Εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό, θα κάνει τους κόνδυλους να σαπίσουν.
 6. Τώρα που το χώμα είναι έτοιμο και έχουν επιλεγεί οι υγιείς κόνδυλοι, ήρθε η ώρα να τους βάλουμε στο χώμα. Τοποθετήστε όλους τους κονδύλους σας οριζόντια στην επιφάνεια του εδάφους. Το σημαντικό takeaway είναι να τοποθετήσετε τους κόνδυλους στην επιφάνεια και να μην τους θάψετε.
 7. Δεδομένου ότι θα ξαναφυτέψετε τους κονδύλους αργότερα στο έδαφος, ο χώρος δεν είναι πρόβλημα κατά την τοποθέτηση των κονδύλων για προ-βλάστηση. Μπορείτε να βάλετε όσους κόνδυλους θέλετε.
 8. Μόλις τοποθετηθούν οι κόνδυλοι στο χώμα, καλύψτε τους ελαφρά με το υπόλοιπο χώμα. Μην τα θάψετε. Απλώς βάλτε περίπου ένα στρώμα χώματος 1 ίντσας από πάνω. Αν ξεκινήσετε με υγρό χώμα, δεν χρειάζεται να ποτίζετε. Ωστόσο, ψεκάστε λίγο νερό εάν το χώμα είναι στεγνό.
 9. Οι κόνδυλοι της ντάλιας είναι εύκολα επιρρεπείς στο σάπισμα, επομένως αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα με κάθε κόστος. Στη συγκεκριμένη φάση, είναι πολύ πιο κατάλληλο να διατηρείται το χώμα λίγο στεγνό παρά να είναι υγρό.
 10. Οι κόνδυλοι της ντάλιας θα αρχίσουν να φυτρώνουν αρκετά γρήγορα. Μπορείτε να δείτε τα νέα βλαστάρια μόλις μια εβδομάδα. Βγάλτε τους κόνδυλους που έχουν φυτρώσει και φυτέψτε τους στο χώμα. Δώστε άλλη μια εβδομάδα στους κόνδυλους που δεν έχουν ακόμη φυτρώσει. Εάν οι κόνδυλοι δεν έχουν φυτρώσει για 3 εβδομάδες, δεν είναι βιώσιμοι και δεν θα αναπτυχθούν. Μπορείτε να απορρίψετε τέτοιους κόνδυλους.
 11. Τα νέα βλαστάρια θα βγουν από τα μάτια σε ροζ, λευκό ή μοβ χρώμα.
 12. Φυτέψτε τους προφυτρωμένους κόνδυλους σε μεγαλύτερες γλάστρες και καλύψτε τους με χώμα βάθους περίπου 5 ιντσών. Δώστε τους επαρκή χώρο για να αναπτυχθούν. Διαφορετικά, η ανάπτυξή τους μπορεί να καθυστερήσει. Διατηρήστε το έδαφος υγρό και τα νέα φύλλα θα αρχίσουν να βγαίνουν από το έδαφος μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Μόλις το φυτό αναδυθεί, ποτίστε το τακτικά και φροντίστε το όπως θα κάνατε συνήθως.

Φροντίζοντας τις Ντάλιες

 • Λιπάνετε τις ντάλιες σας με ένα καλό λίπασμα που ανθίζει κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να βοηθήσετε την ανάπτυξη του φυτού και να αποκτήσετε καλές ανθοφορίες.
 • Οι ντάλιες είναι επιρρεπείς στο σάπισμα, γι‘ αυτό να πατάτε πολύ προσεκτικά όταν τις ποτίζετε. Διατηρήστε το χώμα υγρό, αλλά μην αφήσετε το νερό να σταθεί. Χρησιμοποιήστε καλά στραγγιζόμενα εδάφη με υψηλότερη αναλογία άμμου ή περλίτη.
 • Θα χρειαστεί να υποστηρίξετε τις ψηλότερες ποικιλίες ντάλιες με τη βοήθεια πασσάλων.
 • Ξεθάψτε τους κόνδυλους των ντάλιες σας στα τέλη του φθινοπώρου και αποθηκεύστε τους σε ψυχρή αποθήκευση για τους χειμώνες. Βγάλτε τα νωρίς την άνοιξη, φυτρώστε τα εκ των προτέρων και θα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν ξανά.

>> Σχετικές δημοσιεύσεις:


συμπέρασμα

Οι ντάλιες είναι πολύ όμορφα λουλούδια και η μεγάλη ποικιλία στα χρώματα τους τις κάνει ιδανικές για να ζωντανέψουν τον κήπο σας την άνοιξη. Εάν δεν είστε τόσο σίγουροι πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες ή αν οι κόνδυλοι σας θα φυτρώσουν ή όχι, τότε έχουμε ακριβώς τη λύση. Σε αυτό το άρθρο, καλύψαμε πώς να προφυτρώνετε κονδύλους ντάλια και πώς να τους φροντίζετε.

Τώρα πηγαίνετε και φυτέψτε τις ντάλιες σας και μοιραστείτε πώς έγιναν στα σχόλια παρακάτω!

Πηγές

Schreibe einen Kommentar