Μάθετε πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό Mandevilla μέσω 2 εύκολων μεθόδων

0

Το Mandevilla, επίσης γνωστό ως ροκ τρομπέτα, είναι ένα τροπικό ανθισμένο αμπέλι που προέρχεται από το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες. Με τα έντονα κόκκινα άνθη του, το φυτό προσφέρει μια απόλαυση στα μάτια.

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη ένα εργοστάσιο τρομπέτας. Αγαπάτε και θέλετε να μάθετε πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό Mandevilla για να επεκτείνετε την ομορφιά που έχει να προσφέρει το φυτό.

Ο πολλαπλασιασμός ενός φυτού μπορεί να είναι δύσκολος και έχετε έρθει στο σωστό μέρος για να μάθετε πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό Mandevilla με δύο εύκολες μεθόδους. Απλώς ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε.

Πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό Mandevilla 1
Mandevilla Plant – μέσω Flickr

Τι είναι ο πολλαπλασιασμός των φυτών;

Ας ξεκαθαρίσουμε αυτό το γεγονός, σχεδόν σε όλους αρέσουν τα φυτά, και γιατί να μην το κάνουν; Τα φυτά είναι ευχάριστα στα μάτια, καθαρίζουν το περιβάλλον και προσφέρουν ένα ευχάριστο χόμπι στην ανθρωπότητα. Με όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν να προσφέρουν τα φυτά, είναι απίθανο να επιθυμούμε να επεκτείνουμε και να αυξήσουμε το αποτύπωμά τους στη Γη.

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού των φυτών μέσω διαφόρων τεχνικών που κυμαίνονται από μοσχεύματα βλαστών έως στρωματοποίηση. Δεδομένου ότι τα φυτά είναι δυναμικά, διαφορετικά φυτά απαιτούν διαφορετικές τεχνικές πολλαπλασιασμού. Δεν μπορεί να είναι πολύ σαφές, ειδικά για έναν αρχάριο.

Καθώς τα φυτά Mandevilla ανήκουν στα αμπέλια φυτικού τύπου, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα κατά τον πολλαπλασιασμό τους.

Τεχνικές πολλαπλασιασμού για το φυτό Mandevilla

Το Mandevilla είναι ένα ευαίσθητο αμπέλι και οι δύο πιο χρησιμοποιούμενες τεχνικές πολλαπλασιασμού του είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρους και ο πολλαπλασιασμός με στελέχη. Αυτό το άρθρο εξηγεί λεπτομερώς και τις δύο μεθόδους σε έναν οδηγό βήμα προς βήμα, ώστε να μπορείτε να μάθετε πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό Mandevilla.

Ποια είναι η τέλεια εποχή για τον πολλαπλασιασμό του φυτού Mandevilla;

Τα φυτά είναι ζωντανά όντα που υπόκεινται σε έναν φυσικό κύκλο ανάπτυξης, λόγω του οποίου τα φυτά δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν όποτε θέλουμε (αν και θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να πολλαπλασιάσουμε και να φυτέψουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου). Δεδομένου ότι το φυτό Mandevilla ανθίζει το καλοκαίρι, είναι καλύτερο να το πολλαπλασιάσετε αμέσως μετά το τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

Πράγματα που χρειάζεστε

Ο πολλαπλασιασμός ενός φυτού είναι μια στρατηγική αποστολή. Ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστείτε για να αποφύγετε ανεπιθύμητα γεγονότα (δεν θέλετε μια καταστροφή αντί για νέα υγιή φυτά). Προετοιμάστε τα παρακάτω πράγματα πριν από τα χέρια:

Jessi Mae – Organic Horticultural Perlite – Neutral Grit and Soil Amendment for Plant Drainage – Προωθεί τον αερισμό, την κίνηση του νερού στο έδαφος εσωτερικού χώρου – Για κάκτους και χυμώδες έδαφος – 1 τέταρτο

 • ΕΝΙΣΧΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ με τον κηπευτικό περλίτη Jessi Mae για φυτά εσωτερικού χώρου. Ο χοντρός περλίτης μας βελτιώνει τη δομή του εδάφους, ενισχύοντας τον αερισμό και την αποστράγγιση και δίνοντας στις ρίζες των φυτών μεγαλύτερη πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά.
 • Το 1-QUART BAG χαλίκι περλίτη για την αποστράγγιση φυτών είναι επίσης ιδανικό για χρήση ως μέσο καλλιέργειας για σπόρους. Είναι απαραίτητο να κάνετε ακριβή ανάμειξη κάκτων ή χώμα σαρκοφάγων φυτών καθώς απομακρύνει αποτελεσματικά το νερό.
 • Οι ΚΡΥΣΤΑΛΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ μπορούν να συγκρατήσουν έως και 4 φορές το βάρος τους σε υγρασία και μπορούν να διατηρήσουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για μικρά χρονικά διαστήματα. Ο περλίτης για την κηπουρική είναι μια απαραίτητη προσθήκη στις προμήθειες του terrarium σας.
 • Ο ΟΛΟΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΛΙΤΗΣ έχει ουδέτερο pH, επομένως δεν θα αλλάξει τη σύνθεση του σαρκοφάγου φυτικού σας εδάφους. Αντιστέκεται επίσης στη συμπύκνωση, βοηθώντας στη διατήρηση του εδάφους ελαφρύ και καθιστώντας το ιδανικό για κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους.
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. από φυσικά υλικά χωρίς χημικά, ο οργανικός περλίτης Jessi Mae είναι κατάλληλος για βότανα, χώμα Venus Fly Trap, πολυετή, τροπικά φυτά και μια σειρά από εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου.
Πώληση

Miracle-Gro Shake ‚N Feed Φυτική τροφή με ντομάτα, φρούτα και λαχανικά, λίπασμα φυτών, 4,5 λίβρες.

 • Περιέχει φυσικά συστατικά που τροφοδοτούν τα μικρόβια στο έδαφος
 • Ειδικά σχεδιασμένο με μικροθρεπτικά συστατικά για να βοηθήσει τα φυτά να γίνουν δυνατά και να παράγουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σύγκριση με φυτά που δεν ταΐζουν
 • Ταΐζει έως και 3 μήνες
 • Το ασβέστιο βοηθά στο σχηματισμό ισχυρότερων κυτταρικών τοιχωμάτων, παράγοντας καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης διάρκειας φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη διαταραχών σε βρώσιμες καλλιέργειες που συνήθως σχετίζονται με ανεπάρκεια ασβεστίου.
 • Για χρήση στο έδαφος και σε δοχεία

Μέθοδος 1: Χρήση σπόρων για τον πολλαπλασιασμό ενός φυτού Mandevilla

Είναι η πιο εύκολη και φιλική προς τους αρχάριους μέθοδος πολλαπλασιασμού ενός φυτού Mandevilla. Για την εκτέλεση αυτής της μεθόδου, θα χρειαστείτε φρέσκους σπόρους Mandevilla. Μπορείτε να πάρετε μερικά από το υπάρχον ενήλικο φυτό Mandevilla. εναλλακτικά, μπορείς να ρωτήσεις και τον καλό γείτονα της διπλανής πόρτας που έχει έναν όμορφο κήπο.

Βήμα 1:

Συλλέξτε λοβούς σπόρων Mandevilla από το ενήλικο φυτό Mandevilla και αφήστε τους να στεγνώσουν. Μπορείτε να στεγνώσετε τους λοβούς τοποθετώντας τους κάτω από το άμεσο ηλιακό φως για περίπου 3-4 ημέρες.

Βήμα 2:

Μόλις στεγνώσουν οι λοβοί, μπορείτε να βγάλετε τους σπόρους από μέσα. Μπορείτε να εξαγάγετε τους σπόρους με το χέρι. δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνει αυτό. Προσέξτε μόνο και προσπαθήστε να μην καταστρέψετε τον σπόρο.

Βήμα 3:

Μουλιάζουμε τους σπόρους Mandevilla σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 12 ώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό νερό βρύσης για το σκοπό αυτό, χωρίς φανταχτερή απαίτηση εδώ.

Βήμα 4:

Οργώστε το έδαφος όπου χρειάζεστε το νέο σας φυτό Mandevilla για να αναπτυχθεί. Επιλέξτε ζεστές και υγρές περιοχές χωρίς άμεσο ηλιακό φως, καθώς τα φυτά Mandevilla ευδοκιμούν σε τέτοιες περιοχές.

Βήμα 5:

Ρίξτε τους σπόρους Mandevilla στο χώμα και βάλτε ένα λεπτό στρώμα χώματος για να τους σκεπάσει. Οι σπόροι Mandevilla ευδοκιμούν σε ρηχή φύτευση, επομένως μην βάζετε ένα παχύ στρώμα χώματος πάνω από τους σπόρους.

Βήμα 6:

Συγχαρητήρια, μόλις μάθατε πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό Mandevilla! Απλά ποτίστε τους σπόρους σας και οι σπόροι σας θα βλαστήσουν σε ένα μήνα.

Μέθοδος 2: Πολλαπλασιασμός ενός φυτού Mandevilla με μοσχεύματα στελέχους

Είναι μια εξελιγμένη μέθοδος που θέλει περισσότερες δεξιότητες για να εκτελεστεί σωστά αλλά μην ανησυχείς φίλε μου! Αυτός ο οδηγός βήμα προς βήμα θα σας πει πώς να πολλαπλασιάσετε το φυτό Mandevilla χρησιμοποιώντας κοπή μίσχων.

Βήμα 1:

Πάρτε το ενήλικο φυτό Mandevilla και κόψτε μοσχεύματα περίπου 3-4 ιντσών από τον πλαϊνό βλαστό του ενήλικου φυτού σας χρησιμοποιώντας το ψαλίδι σας.

Βήμα 2:

Αφαιρέστε όλα τα φύλλα από τα μοσχεύματα εκτός από αυτά που βρίσκονται στην κορυφή. Μπορείτε είτε να κόψετε τα φύλλα χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι είτε να τα μαδήσετε με το χέρι.

Βήμα 3:

Βουτήξτε το κόψιμο σας σε μείγμα ορμονών. Μπορείτε να αγοράσετε το μείγμα από τον τοπικό κηπουρό σας ή μέσω διαδικτύου. Θα επιτρέψει στο φυτό σας να αναπτυχθεί σωστά.

Βήμα 4:

Επαναλάβετε τη διαδικασία του βήματος 4 της μεθόδου πολλαπλασιασμού των σπόρων. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μικρές γλάστρες για να καλλιεργήσετε ένα νέο φυτό Mandevilla από τα μοσχεύματα των φυτών σας.

Βήμα 5:

Ανοίξτε μια τρύπα 3–4 ιντσών στο χώμα. Ανοίξτε τόσες τρύπες όσες και τα μοσχεύματα σας, κρατώντας απόσταση 2 ιντσών μεταξύ κάθε τρύπας.

Βήμα 6:

Τοποθετήστε τα μοσχεύματα σας στις τρύπες, κολλώντας 2 ίντσες από τα μοσχεύματα πάνω από την τρύπα. Να είστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο και να κάνετε αυτό το βήμα με μεγάλη προσοχή. Η λάθος τοποθέτηση των στελεχών σας μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των φυτών.

Βήμα 7:

Πιέστε το χώμα πάνω στα μοσχεύματα που κολλάνε στις τρύπες. Πιέστε απαλά αλλά σταθερά το χώμα για να καλύψει το περιβάλλον του στελέχους.

Βήμα 8:

Ποτίστε τα πρόσφατα φυτεμένα στελέχη σας και απολαύστε την ανάπτυξη του νέου σας φυτού Mandevilla.

Επακόλουθη φροντίδα ενός πολλαπλασιαζόμενου φυτού Mandevilla

Μετά τον πολλαπλασιασμό είναι μια πολύ ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδος για το φυτό. Δεδομένου ότι το φυτό προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον, είναι ευάλωτο σε παράσιτα και επιθέσεις εντόμων. Ως εκ τούτου, θα βοηθούσε εάν ήσασταν πολύ επιμελής και συνεχώς προσέχετε για πιθανά παράσιτα και έντομα. Εάν το φυτό σας μολυνθεί από παράσιτα, χρησιμοποιήστε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα για να το προστατέψετε.

Φροντίστε επίσης τις ανάγκες υγρασίας του νεοπολλαπλασιασθέντος φυτού σας. Δεδομένου ότι τα φυτά Mandevilla ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον, θολώστε τα 2 φορές την ημέρα, αλλά μην το παρακάνετε, δεν θέλετε μια μουσκεμένη ατμόσφαιρα, διατηρήστε την τέλεια ισορροπία.

Αξιολόγηση των δύο μεθόδων πολλαπλασιασμού

Μέθοδος 1: Η Μέθοδος Σπόρων

Πλεονεκτήματα

 • Εύκολο στην εκτέλεση
 • Φιλικό προς τους αρχάριους
 • Δεν απαιτεί πολλά εργαλεία

Μειονεκτήματα

 • Χρονοβόρο, καθώς τα φυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παράγουν σπόρους

Μέθοδος 2: Η μέθοδος κοπής στελέχους

Πλεονεκτήματα

 • Χρονικά αποδοτικό
 • Οικονομικά, δηλαδή, ένα φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πολλαπλασιασμό πολλών φυτών

Μειονεκτήματα

 • Απαιτεί προηγμένες δεξιότητες κηπουρικής
 • Απαιτεί εργαλεία κηπουρικής

Και οι δύο μέθοδοι που συζητήθηκαν για τον πολλαπλασιασμό ενός φυτού Mandevilla έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους που σχετίζονται με αυτές. Η καλύτερη μέθοδος για εσάς είναι αυτή που καλύπτει τις ανάγκες και το σύνολο των δεξιοτήτων σας. Πριν λοιπόν πολλαπλασιάσετε ένα φυτό, αξιολογήστε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας για να αποφύγετε προβλήματα για αργότερα.


συμπέρασμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φυτά Mandevilla κόβουν την ανάσα. Υπάρχει μόνο κάτι στα κόκκινα λουλούδια που προσελκύουν κάποιον στην ομορφιά τους. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τιμών στην αγορά φυτών, ο πολλαπλασιασμός ενός φυτού είναι μια έξυπνη απόφαση τόσο από οικονομική όσο και από στρατηγική άποψη.

Αυτός ο βήμα προς βήμα οδηγός για τον πολλαπλασιασμό του φυτού Mandevilla μέσω 2 μεθόδων είναι η απόλυτη λύση σε όλα τα ερωτήματα πολλαπλασιασμού Mandevilla. Λοιπόν, τι περιμένετε? Βάλτε τα χέρια της κηπουρικής σας σε δράση και πολλαπλασιάστε μερικά φυτά Mandevilla. Μην ξεχάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο παρακάτω!

Πηγές

τεχνογνωσία κηπουρικής

κηπουροί

οικιακούς οδηγούς

Schreibe einen Kommentar