Πώς να καλλιεργήσετε βρύα σε μπονσάι με αυτές τις 3 μοναδικές μεθόδους

0

Τα δέντρα μπονσάι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές κηπουρικής παγκοσμίως. Αυτά τα δέντρα καταλαμβάνουν λίγο χώρο και μπορούν να καλλιεργηθούν και σε εσωτερικούς χώρους. Είναι ιδανικά για όσους αναζητούν ένα νέο χόμπι ή μια μορφή τέχνης.

Το να δώσετε στο μπονσάι σας ένα ζωντανό δάπεδο στο δάσος είναι ένας εύκολος αλλά ελκυστικός τρόπος για να δώσετε στο δέντρο του μπονσάι σας μια επιπλέον διάσταση ομορφιάς. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε πώς να καλλιεργήσετε βρύα στο μπονσάι.

Το βρύα είναι ένας φυσικός και βιώσιμος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το δέντρο μπονσάι σας παραμένει υγιές. Αποτρέπει την αφυδάτωση στα δέντρα μπονσάι και προσφέρει προστασία στο ριζικό σύστημα. Τα βρύα μπονσάι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια επιπλέον πινελιά φύσης στο σπίτι σας.

Πρέπει να αναζητάτε συμβουλές για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος για το μπονσάι σας. Η καλλιέργεια βρύων στο μπονσάι είναι καλό για την υγεία του και προσθέτει αισθητική όψη στον κήπο σας. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός βοηθά στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας βρύων σε μπονσάι.

Πώς να καλλιεργήσετε βρύα στο μπονσάι
Kokedama Bonsai – Ulmus parvifolia – via Flickr

Τύποι βρύων για δέντρα μπονσάι

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τα βρύα για μια μορφή φυκιών, αλλά δεν είναι. Τα βρύα είναι μια ομάδα μικρών φυτών που δεν έχουν πραγματικό αγγειακό σύστημα και επομένως δεν μπορούν να αντλήσουν νερό από το έδαφος. Αναπαράγονται χρησιμοποιώντας σπόρια, επομένως τα βρύα αποτελούν σημαντικό μέρος ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Τα βρύα είναι πολύ σημαντικά για τον κύκλο του αζώτου επειδή μπορούν να πάρουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και να το αποθηκεύσουν στα κύτταρά τους. Επίσης απορροφούν άλλα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και τα απελευθερώνουν στον αέρα μέσω της φωτοσύνθεσης.

Τα βρύα είναι επίσης σημαντικά για τον έλεγχο της διάβρωσης, επειδή μπορούν να δεσμευτούν στους βράχους και να αποτρέψουν την έκπλυση τους από το νερό.

Η οξύτητα του εδάφους που απαιτείται για διάφορα βρύα εξαρτάται από τον τύπο των βρύων. Για παράδειγμα, το όξινο χώμα είναι καλύτερο για ορισμένους τύπους βρύων και υψηλότερη τιμή pH είναι καλύτερη για άλλους. Είναι καλύτερο να ταιριάξετε το pH του βρύου με το έδαφος πριν το μεγαλώσετε.

Οι παρακάτω τύποι βρύων θα σας βοηθήσουν να βρείτε την απάντηση στο πώς να καλλιεργήσετε βρύα στο μπονσάι.

Atrichum Moss (Star Moss)

Το Atrichum moss είναι ένα μικρό και λεπτό βρύο με αποσπασματική κατανομή στο βόρειο ημισφαίριο. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες πράσινες έως καστανοπράσινες αποχρώσεις και οι μίσχοι του δεν είναι πολύ χοντροί.

Αυτό το βρύα ταιριάζει καλύτερα σε δέντρα μπονσάι που διατηρούνται σε μερική σκιά και μπορεί να επιβιώσει σε πολλούς τύπους εδάφους. Η μόνη απαίτηση είναι το έδαφος να στραγγίζει γρήγορα και να παρέχει επαρκή υγρασία. Τα είδη του που είναι τα πλέον κατάλληλα για δέντρα μπονσάι περιλαμβάνουν:

 • Big Star moss (άλλες ονομασίες Catherine’s moss ή Common Smoothcap moss)
 • βρύα αστεριών

Silver bryum (Silver Moss)

Το Bryum argenteum, που συνήθως αναφέρεται ως ασημένιο βρύα, είναι εύκολο στη φροντίδα των βρύων που ευδοκιμούν στους περισσότερους τύπους εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των αλκαλικών εδαφών. Είναι ένας μαζικός και ασαφής τύπος χόρτου χαλιού, οπότε να έχετε κατά νου ότι θα μεγαλώσει περισσότερο στο πλάι παρά θα μεγαλώσει.

Το βρύο Bryum argenteum σχηματίζει ένα πυκνό στρώμα από λευκοπράσινα, φυλλώδη στελέχη που μπορούν να αναπτυχθούν πάνω από 1 cm. ψηλός και 5 εκ. απέναντι.

Είναι αραιά διακλαδισμένη, με τα φύλλα να είναι ανοιχτό πράσινο πάνω και καφέ από κάτω ενώ είναι κόκκινα στο μεσαίο τμήμα. Αυτό το βρύα έχει μεγαλύτερη ανοχή στην ξηρή θερμότητα και το ηλιακό φως από άλλες μορφές βρύου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να προτιμά λίγη υγρασία στο έδαφος. Μπορεί να είναι ο ιδανικός τύπος βρύου για να περιβάλλει το δέντρο μπονσάι σας.

Hypnum κυπαρισσίμορφο (Sheet moss)

Το Hypnum cupressiforme αναπτύσσεται σε ένα πυκνό, ερπυστικό φύλλο κατά μήκος του εδάφους και των βράχων (και των υποστρωμάτων terrarium). Οι μίσχοι από τη δομή της ψάθας καλύπτονται με επικαλυπτόμενα φύλλα, δίνοντάς τους την εμφάνιση κυπαρισσιών.

Αυτά τα φυτά είναι ευρέως διαθέσιμα και δεν είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν. Διασφαλίζοντας ότι το φυτό είναι Hypnum cupressiforme, ένας τύπος βρύου μπορεί να τα κάνει τέλεια για το έργο σας στο μπονσάι.

Πώς να καλλιεργήσετε βρύα στο μπονσάι 2
Μου άρεσε το Moss the Best – μέσω Flickr

Πώς να καλλιεργήσετε βρύα μπονσάι – Μια διαδικασία βήμα προς βήμα

Η καλλιέργεια του τέλειου δέντρου μπονσάι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και σωστή φροντίδα. Ευτυχώς για εσάς, έχουμε μερικές απλές οδηγίες για να σας βοηθήσουμε.

Υπάρχουν δύο απλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε βρύα για μπονσάι. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να μετατρέψετε το δέντρο μπονσάι σας σε ένα φωτεινό και πολύχρωμο!

Μέθοδος 1 – Μεταφύτευση βρύου

Για να καλλιεργήσετε βρύα στο μπονσάι σας, μπορείτε να το μεταφυτεύσετε βάζοντας ένα κομμάτι βρύα στη θέση που θα θέλατε να αναπτυχθεί. Μπορείτε να πάρετε δείγματα βρύου της επιλογής σας, έτοιμα για μεταφύτευση.

Τοποθετήστε αυτά τα μπαλώματα γύρω από το δέντρο μπονσάι στη βάση. Εάν έχετε μια μεγάλη περιοχή που θα θέλατε να καλύψετε? ο καλύτερος τρόπος είναι με βύσματα που τοποθετούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μέθοδος 2 – Απλώνουμε βρύα

Ένας άλλος τρόπος είναι να απλώσετε βρύα στην επιθυμητή περιοχή. Μπορείτε να το κάνετε είτε φτιάχνοντας πολτό βρύου είτε σκόνη βρύου. Ο πολτός βρύου παρασκευάζεται με ένα λεπτό μείγμα βουτυρόγαλα, νερό και βρύα.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να φτιάξετε σκόνη βρύου στεγνώνοντας τα βρύα στο άμεσο ηλιακό φως και στη συνέχεια θρυμματίζοντας τα αποξηραμένα βρύα ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

Πασπαλίστε αυτό το βρύα σκόνης στο φυτικό έδαφος του μπονσάι σας και βεβαιωθείτε ότι το χώμα είναι υγρό. Συνεχίστε να πασπαλίζετε τα βρύα κατά διαστήματα για καλύτερα και γρήγορα αποτελέσματα.

Μέθοδος 3 – Χρήση σπόρων

Η καλλιέργεια των βρύων σας φαίνεται υπέροχη ιδέα. Θα χρειαστεί να γεμίσετε ένα ανοιχτό δοχείο με κανονικό χώμα γλάστρας. Οποιοδήποτε δοχείο μπορεί να λειτουργήσει – εδώ θα αναπτυχθούν τα βρύα σας.

Το επόμενο βήμα είναι να αγοράσετε μερικά σπόρια βρύου. Αυτά είναι αρκετά φθηνά και μπορείτε να τα βρείτε και στο διαδίκτυο. Εξασφαλίστε το σωστό και τακτικό πότισμα του εδάφους για να αφήσετε τα βρύα να αναπτυχθούν σωστά.

Zoo Med Laboratories SZMCF3NZ New Zealand Sphagnum Moss, 80 κυβικές ίντσες

 • Κρατάει περισσότερο νερό και παραμένει υγρό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος βρύου!
 • Οι φυσικές ενώσεις στα βρύα εμποδίζουν την αποσύνθεσή τους σε υγρά περιβάλλοντα.
 • Εξαιρετικό κορυφαίο υπόστρωμα για Zoo Meds Naturalistic Terrarium.
 • Για χρήση με τα περισσότερα είδη βατράχων, φρύνων, σαλαμάνδρων, τρίτωνων και ασπόνδυλων, συμπεριλαμβανομένων των καβουριών ερημίτη.

Πρόσθετες Συμβουλές

Τα βρύα είναι γενικά αρκετά εύκολο να αναπτυχθούν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα βρύα που προσθέτετε στο δέντρο σας να αναπτυχθούν σωστά. Αυτά είναι:

 • Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μάζας στο μπονσάι είναι να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι υγρό. Μπορείτε να το κάνετε ποτίζοντας το κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με το είδος του εδάφους που χρησιμοποιείτε. Εάν χρησιμοποιείτε χώμα με βάση τον άργιλο, θα χρειαστεί να το ποτίζετε πιο συχνά από το έδαφος με βάση την τύρφη.
 • Είναι καλύτερο να λιπάνετε το φυτό σας Bonsai με ένα λίπασμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτά τα φυτά. Θα πρέπει να γονιμοποιείτε το φυτό σας μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της ενεργού καλλιεργητικής περιόδου και μία φορά κάθε έξι.
 • Μην υπερφορτώνετε το έδαφος με σπόρια βρύου, καθώς πάρα πολλά σωματίδια θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται, διακόπτοντας την ανάπτυξη.
 • Εξασφαλίστε το σωστό και τακτικό πότισμα του εδάφους για να αφήσετε τα βρύα να αναπτυχθούν σωστά.
 • Το βρύο χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως, γι‘ αυτό σκεφτείτε να το μεταφέρετε σε ένα μέρος όπου μπορεί να έχει άφθονο έμμεσο ηλιακό φως.


συμπέρασμα

Η καλλιέργεια βρύων σε ένα δέντρο μπονσάι είναι εύκολη και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Τα ευέλικτα βρύα θα προσθέσουν ένα φυσικό, πανέμορφο τοπίο στο μπονσάι σας ενώ θα του προσφέρουν ενυδάτωση και υγεία.

Αυτό το άρθρο εξετάζει απλές και προσιτές μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε βρύα στο μπονσάι.

Ελπίζουμε ότι επεξηγεί όλα τα σημεία που χρειάζεστε για το πώς να καλλιεργήσετε βρύα στο μπονσάι. Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο παρακάτω εάν βρήκατε αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες!

Schreibe einen Kommentar