Πώς να κόψετε με ασφάλεια ένα μεγάλο δέντρο ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

0
Πώς να κόψετε με ασφάλεια ένα μεγάλο δέντρο ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening
έκοψε μεγάλο δέντρο

Από τον επισκέπτη συγγραφέα Mark Dunham

Ασθένειες, έντομα, ανάπτυξη μυκήτων, ακόμη και φυσικές καταστροφές καταστρέφουν περιστασιακά τα δέντρα. Αλλά η κοπή ενός ώριμου δέντρου μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και να οδηγήσει σε τραυματισμούς και μερικές φορές θανατηφόρα. Ακόμη και άριστα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες δενδροκόμοι τραυματίζονται τακτικά ενώ εκτελούν αυτό το έργο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους όταν κόβουμε ένα δέντρο και να λαμβάνουμε προφυλάξεις για την αποφυγή τραυματισμών.

7 συμβουλές για να κόψετε με ασφάλεια ένα μεγάλο δέντρο

1. Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια ρεύματος δεν περνούν μέσα από το δέντρο

Η υλοτόμηση δέντρων είναι ένα μεγάλο έργο „φτιάξ‘ το μόνος σου“. Σημειώστε οποιαδήποτε ακανόνιστη κατανομή των κλαδιών μέσα στο στέμμα, σημειώστε το άπαχο του κορμού και ψάξτε για σημάδια σήψης ή σήψης στο δέντρο. Εάν υπάρχουν κοντά καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, αποφύγετε να κόψετε το δέντρο, εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι δεν θα παρεμβαίνει σε αυτά. Εάν το δέντρο πρέπει να αφαιρεθεί και υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα έρθει σε επαφή με μια γραμμή ρεύματος, επικοινωνήστε με την εταιρεία κοινής ωφέλειας για να αφαιρέσετε το δέντρο με ασφάλεια.

2. Επιθεωρήστε το δέντρο για νεκρά, άρρωστα ή χαλαρά μέλη

Κάντε μια οπτική επιθεώρηση του δέντρου για τυχόν νεκρά ή κρεμαστά μέλη. Τα χαλαρά μέλη που συγκρούονται με το άτομο που κόβει το δέντρο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό, ακόμη και θάνατο. Αφαιρέστε τυχόν χαλαρά άκρα που βλέπετε πριν ξεκινήσετε. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, πέστε το δέντρο από μια θέση που δεν επιτρέπει να σας χτυπήσουν τυχόν εκτοπισμένα μέλη.

3. Γνωρίστε τη θέση των κοντινών δέντρων, μεγάλων θάμνων και κτιρίων

Σημειώστε τις θέσεις των κοντινών δέντρων και δομών και βεβαιωθείτε ότι το δέντρο θα πέσει εντελώς στο έδαφος. Τα άκρα δέντρων που κολλάνε στα γύρω δέντρα ή θάμνους – ή ακόμα χειρότερα, κτίρια, είναι επικίνδυνα. Ακόμη και οι ειδικοί υλοτόμοι είναι μερικές φορές θύματα κομμένων δέντρων όταν μπλέκονται ή παγιδεύονται σε γειτονικά δέντρα. Τα κομμένα άκρα είναι πολύ βαριά και πέφτουν με απίστευτη ταχύτητα, μερικές φορές με εκπληκτικούς τρόπους.

4. Μην τσιγκουνεύεστε ή αυτοσχεδιάζετε – Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία

Αν και ένα τσεκούρι μπορεί να πέσει με ασφάλεια ένα μικροσκοπικό δέντρο ή δενδρύλλιο, το αλυσοπρίονο είναι το καλύτερο εργαλείο για ώριμα δέντρα. Μια μπάρα αλυσοπρίονου 16 έως 18 ιντσών είναι ιδανική για μικρά έως μεσαία δέντρα. Τα μεγαλύτερα δέντρα απαιτούν μπάρα 20 έως 24 ιντσών. Αυτό μπορεί επίσης να διαλύσει ένα μεγάλο δέντρο που έχει ήδη κοπεί για καυσόξυλα.

Να θυμάστε ότι τα βαρύτερα αλυσοπρίονα μπορούν να κουράσουν γρήγορα τα χέρια και τους ώμους σας. Το μέσο αλυσοπρίονο ζυγίζει μεταξύ 10 και 15 λίβρες, αλλά μερικά από τα πιο ισχυρά μοντέλα ξεπερνούν τα 20 λίβρες. Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο σας, εξοικειωθείτε με τη λειτουργία του και πραγματοποιήστε έναν γρήγορο έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι το εργαλείο είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και ότι τροφοδοτείται σωστά και λιπαίνεται σωστά.

Εάν αφαιρείτε ένα δέντρο με διάμετρο 18 ίντσες ή περισσότερο, θα χρειαστείτε επίσης ένα ζευγάρι σφήνες κοπής. Αυτές οι άκαμπτες σφήνες εμποδίζουν το δέντρο να γέρνει προς τα πίσω ή να σφίγγεται στο αλυσοπρίονο σας ή προς το μέρος σας κατά την τελική κοπή.

Αγορά στο Amazon: Αλυσοπρίονα για κοπή δέντρων

5. Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό ασφαλείας

Ένα σκληρό καπέλο, προστασία ματιών, μπότες εργασίας, γάντια εργασίας και ωτοασπίδες είναι τα απολύτως απαραίτητα για την ασφαλή κοπή ενός μεγάλου δέντρου. Μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ζώνη για να σας προστατεύσει από την πτώση.

6. Ετοιμάστε μια οδό διαφυγής, για παν ενδεχόμενο

Ένα δέντρο που αρχίζει να πέφτει το κάνει γρήγορα και δεν θα έχετε χρόνο να σαρώσετε την περιοχή και να βρείτε μια ασφαλή κρυψώνα. Δεν θέλετε να τρέξετε κατευθείαν στο μονοπάτι του δέντρου. Το να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε ένα σχέδιο με οδό διαφυγής διασφαλίζει την ασφάλειά σας. Προετοιμάστε λοιπόν τη διαδρομή διαφυγής σας πριν ξεκινήσετε το αλυσοπρίονο σας. Η διαδρομή πρέπει να είναι αριστερόστροφα και κάθετη προς την προβλεπόμενη φορά πτώσης του δέντρου. Επιπλέον, η διαδρομή σας θα πρέπει να έχει γωνία 45° από την κατεύθυνση της πτώσης του δέντρου. Λάβετε υπόψη ότι το άπαχο του δέντρου δείχνει την κατεύθυνση που θα πέσει το δέντρο.

Εξετάστε μια εφεδρική διαδρομή διαφυγής ως προφύλαξη, επειδή τα δέντρα και η βαρύτητα μπορεί μερικές φορές να είναι απρόβλεπτα. Δημιουργήστε ένα σήμα με τον σύντροφό σας που σας ειδοποιεί για επικείμενο κίνδυνο. Για παράδειγμα, εάν ένα κλαδί δέντρου πέσει πάνω σας ενώ εργάζεστε, ο σύντροφός σας μπορεί να σας κάνει σήμα να ακολουθήσετε μια διαφορετική διαδρομή. Εναλλακτικά, ο σύντροφος μπορεί να σας προειδοποιήσει εάν το δέντρο αρχίσει να πέφτει απροσδόκητα.

Θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα φυσικό σήμα επειδή μπορεί (θα έπρεπε) να φοράτε ωτοασπίδες και το αλυσοπρίονο κάνει σημαντικό θόρυβο. Εάν ο σύντροφός σας βλέπει κάποιο πρόβλημα ή πιστεύει ότι κινδυνεύετε, μπορεί να σας χτυπήσει με ένα μακρύ ραβδί ή κοντάρι ενώ στέκεστε φρουρός. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή εκτόξευσης δεν εμποδίζει τη οδό διαφυγής για εσάς ή τον σύντροφό σας.

7. Σκεφτείτε να προσλάβετε επαγγελματίες

Η κοπή ενός δέντρου φαίνεται σχετικά απλή. Μέχρι να βρεθείτε στο λάθος άκρο ενός άκρου που πέφτει. Η κοπή ενός δέντρου καθαρά και με ασφάλεια, ενώ η ακριβής πρόβλεψη της θέσης πτώσης του είναι συνήθως μια δουλειά που αφήνεται καλύτερα στους επαγγελματίες ειδικούς των δέντρων, γνωστούς ως δενδροκόμους.

Ψηλά δέντρα, δέντρα με μεγάλη διάμετρο, δέντρα που αναπτύσσονται κοντά σε εμπόδια και δέντρα με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να προσλάβετε μια υπηρεσία αφαίρεσης δέντρων. Μεγάλα νεκρά κλαδιά, σάπια δέντρα και δέντρα που γέρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι όλα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.

Τα δέντρα που είναι νεκρά, άρρωστα ή κατάφυτα πρέπει να αφαιρεθούν. Αν και η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη, μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν την γνωρίζετε.

Βιογραφικό συγγραφέα: Ο Mark Dunham είναι ειδικός στα δέντρα Canopy Tree Pty Ltd και γράφει άρθρα για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού να μάθουν τη σωστή φροντίδα των δέντρων. Στον Μαρκ αρέσει να επισκέπτεται πάρκα, να κάνει ποδήλατο και να ταξιδεύει διεθνώς κατά τον ελεύθερο χρόνο του.

Schreibe einen Kommentar