Πώς να πολλαπλασιαστείτε με επιτυχία στον περλίτη

0

Παραδοσιακά, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο για την καλλιέργεια φυτών είναι το έδαφος. Ωστόσο, πολλά καλλιεργητικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια φυτών και τη διατήρησή τους με επιτυχία. Ένα τέτοιο μέσο είναι ο περλίτης που έχει γίνει ευρέως δημοφιλής στους κηπουρούς.

Ο περλίτης είναι μια άμορφη και κοκκώδης μορφή ηφαιστειακού γυαλιού. Ο περλίτης είναι πορώδης και μπορεί να συγκρατήσει πολύ νερό. Συγκρατεί νερό, αλλά παρέχει επίσης καλή αποστράγγιση και αερισμό. Μάθετε τα πάντα πώς πολλαπλασιάζονται σε περλίτη και κρατήστε τα μωρά σας υγιή.

Ο περλίτης χρησιμεύει με διάφορους τρόπους λόγω της ικανότητάς του να συγκρατεί νερό και να παρέχει καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αναμειχθεί με τα καλλιεργητικά μας μέσα όπως χώμα και τύρφη ή να χρησιμοποιηθεί μόνο του. Μάθετε όλες τις χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για τον τρόπο πολλαπλασιασμού στον περλίτη στο παρακάτω κείμενο.

Τρόπος πολλαπλασιασμού στον περλίτη 1
Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω περλίτη στον οποίο πολλαπλασιάζομαι;! – μέσω Reddit

Τι είναι ο Περλίτης;

Ο περλίτης είναι ένα ηφαιστειακό γυαλί που σχηματίζεται από την ξαφνική διαστολή του γυαλιού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Αυτό κάνει το ποτήρι να σκάει όπως οι πυρήνες στο ποπ κορν. Ο περλίτης αποτελείται από λευκού χρώματος, ελαφριά κομμάτια ή κόκκους πορωδών ορυκτών.

Αυτοί οι κόκκοι έχουν πολύ καλή ικανότητα συγκράτησης νερού καθώς και καλή αποστράγγιση. Ο περλίτης είναι αποστειρωμένος και έχει ουδέτερη τιμή pH που τον καθιστά ιδανικό για κηπουρική.

Ο περλίτης συχνά αναμιγνύεται με βαρύτερα και συμπαγή καλλιεργητικά μέσα όπως το χώμα για να γίνει ελαφρύτερο και να αυξηθεί ο αερισμός. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε περλίτη μόνος του για να ξεκινήσετε νέα μοσχεύματα. Ο περλίτης έχει πιστοποιηθεί για χρήση στη βιολογική κηπουρική και τη γεωργία.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε περλίτη;

Ο περλίτης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χρήση για κάθε πολλαπλασιασμό και νέα μοσχεύματα. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η χρήση περλίτη υπερέχει έναντι οποιουδήποτε άλλου καλλιεργητικού μέσου. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο πολλαπλασιασμός κόμβων χωρίς φύλλα, π.χ. monstera.

Ο περλίτης είναι μια αξιοσημείωτη επιλογή για πολλαπλασιασμό επειδή οι κόκκοι περλίτη είναι ελαφροί και ευάεροι, με αρκετούς χώρους μεταξύ τους. Επιτρέπει στο φυτό να εδραιώσει και να αναπτύξει τη ρίζα του πολύ εύκολα.

Ένας άλλος λόγος που ο περλίτης θεωρείται καλός για πολλαπλασιασμό είναι ότι παρέχει εξαιρετική υποστήριξη στο μικρό φυτό. Πρέπει να έχετε παρατηρήσει πώς τα μικρά φυτά συνεχίζουν να πέφτουν γύρω και να πέφτουν στο νερό και το χώμα. Μπορεί να είναι απογοητευτικό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα με τον περλίτη, καθώς μπορεί να διατηρήσει τη δομή και το σχήμα του και να παρέχει αρκετά καλή υποστήριξη για το φυτό να σταθεί ψηλά.

Επιπλέον, τα νέα μοσχεύματα μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα, δύσκολα στον πολλαπλασιασμό και απαιτούν κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν σωστά. Ο περλίτης παρέχει αυτές τις συνθήκες στα φυτά, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν. Το πολύ νερό, η κακή αποστράγγιση, το συμπαγές έδαφος και ο κακός αερισμός είναι σημαντικά προβλήματα με τη χρήση άλλων μέσων όπως το έδαφος. Ο περλίτης παρέχει μια ισορροπημένη αναλογία νερού και αέρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη του φυτού.

Επιπλέον, τα μοσχεύματα που πολλαπλασιάζονται σε περλίτη αναπτύσσουν πολύ πιο δυνατές ρίζες που μεταφέρονται εύκολα στο έδαφος χωρίς καμία ζημιά και κρούση. Αντίθετα, οι ρίζες πολλαπλασιασμού που γίνονται στο νερό έχουν ως αποτέλεσμα πολύ αδύναμες και ευαίσθητες ρίζες.

Εκτός από όλους αυτούς τους εξαιρετικούς λόγους, ο περλίτης είναι προσιτός, εύκολος στη συντήρηση και εύκολος στη χρήση του.

Τρόπος πολλαπλασιασμού στον περλίτη 2
Ο πολλαπλασιασμός του περλίτη είναι εκπληκτικός. – μέσω Reddit

Τρόπος πολλαπλασιασμού στον περλίτη

Τώρα που μάθατε για όλους τους εξαιρετικούς λόγους για το πώς ο περλίτης μπορεί να είναι χρήσιμος στον πολλαπλασιασμό, θα προχωρήσουμε στον τρόπο πολλαπλασιασμού στον περλίτη.

Αντικείμενα που θα χρειαστείτε

Πώληση

Miracle-Gro Perlite, 8 τετρ., 2-Συσκ

 • Βοηθά στην πρόληψη της συμπίεσης του εδάφους και προωθεί την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών
 • Εμπλουτισμένο με Miracle-Gro Plant Food
 • Τα ελαφριά μέσα βοηθούν στην έναρξη των μοσχευμάτων ριζών
 • Βελτιώνει την αποστράγγιση και τον αερισμό στα μείγματα γλάστρας
 • Χρησιμοποιήστε μόνο με φυτά δοχείων

CYS EXCEL Glass Dome, Cloche Bell Jar Terrarium Terrarium Βιτρίνα, Διακοσμητική Βιτρίνα

 • Clear Glass Dome 10″ Ψηλός 6″ Πλάτος & 1/8″ Πάχος, Περιλαμβάνεται Μαύρη Ξύλινη Βάση
 • Μαύρη Ξύλινη Βάση ύψους περίπου 1″ Δίνοντας συνολικό ύψος 11″
 • Ιδανικό για προβολή αντικειμένων αξίας, χοντρούς γυάλινους τοίχους Ιδανικοί για χάραξη και χάραξη
 • Χρησιμοποιείται συνήθως ως καλύμματα φυτών Terrarium καθώς και καλύμματα οθόνης για φρούτα, κέικ, κ.λπ.
 • Χειροποίητο φυσητό γυαλί σε σχήμα τεχνίτη, μη μηχανική, απόκλιση διάστασης 0-0,25”
Πώληση

Mkono Πλαστικές γλάστρες φυτών 5,5″ για φυτά με πιατάκια, Σετ εσωτερικού χώρου με 5 πλαστικές ζαρντινιέρες Μοντέρνα γλάστρα με οπή αποστράγγισης για όλα τα φυτά του σπιτιού, βότανα, λουλούδια και φυτώριο σποράς, Maccha

 • 【Μινιμαλιστικός σχεδιασμός】 Σχεδιασμένες με ματ φινίρισμα CLASSICO στο εξωτερικό σε απαλό, στρογγυλό σχήμα, οι πλαστικές ζαρντινιέρες μπορούν να αναδείξουν μια μοντέρνα κομψή οπτική αναπαράσταση για τα αγαπημένα σας φυτά ενώ συνδυάζονται με τη διακόσμηση του γραφείου σας. Το γυαλιστερό εσωτερικό για εύκολο καθάρισμα ή επαναφύτευση είναι ένα επιπλέον αξιοθέατο. Μπορεί να είναι ένα εντυπωσιακό δώρο κηπουρικής!
 • 【Προαιρετικό σύστημα αποστράγγισης】 Όχι μόνο διαθέτει μια τρύπα στο κάτω μέρος για αποστράγγιση που βοηθά στην παράταση της ζωής των πολύτιμων φυτών σας, αλλά συνοδεύεται και με αποσπώμενα πιατάκια για να πιάνει το υπερβολικό νερό. Επιπλέον, μπορούν να τοποθετηθούν ταιριαστά λαστιχένια βύσματα για να μπλοκάρουν το νερό και το χώμα, ιδανικά για κρεμάστρα με κρεμάστρες μακραμέ. Η επιλογή σας για ευέλικτη χρήση!
 • 【Παχύ και ανθεκτικό υλικό】 Κατασκευασμένες από ελαφρύ αλλά εξαιρετικά στιβαρό πολυπροπυλένιο με παχύ τοίχωμα πάνω από 0,1 ίντσα, οι γλάστρες φυτωρίου μας θα αντέχουν σε σπασίματα και πτώσεις, ανθεκτικές για τις επόμενες εποχές. Μπορεί να συνοδεύει τα υπέροχα φυτά σας για μια ζωή.
 • 【Φτιάξτε τον δικό σας κήπο】 Το σετ 5 φυτευτών εσωτερικού χώρου είναι 5,5″ σε διάμετρο ανοίγματος, 3″ σε διάμετρο κάτω, 4,8″ σε ύψος, κατάλληλο για την καλλιέργεια των περισσότερων φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου μικρού έως μεσαίου μεγέθους, όπως φυτό φιδιού, κρίνος ειρήνης, ZZ φυτό, μέντα, ορχιδέα, φοίνικας, κάκτος, αλόη ή βότανα, που φωτίζουν τον χώρο διαμονής σας Σημείωση: ΔΕΝ περιλαμβάνονται φυτά και στηρίγματα!
 • 【Διακοσμήστε το δωμάτιό σας】 Διακοσμητικές πλαστικές γλάστρες που ταιριάζουν με βύσματα αποστράγγισης και πιατάκια 4,5 ιντσών, ένας απλός τρόπος για να διαμορφώσετε το περβάζι, την επιφάνεια εργασίας, το ράφι, το μπαλκόνι, το σαλόνι και τον κήπο σας. Είναι μια καλή αρχή για να προσκαλέσετε τη φύση! Αν χάσετε το βύσματα ή παλέτες, επικοινωνήστε μαζί μας για επανέκδοση. Το Mkono είναι σήμα κατατεθέν και το προϊόν μας είναι επαγγελματική κατασκευή και πώληση.

Garden Guru Super Strong Φτυάρι χεριών με μυστρί κήπου – Ανοξείδωτο ατσάλι – Ανθεκτικό στη σκουριά – Εργονομική λαβή – Τέλειο εργαλείο για κηπουρική, βοτάνισμα, μεταφύτευση και σκάψιμο σε κρεβάτια κήπου

 • ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΗΠΟΥΛΟΙ – Φύτευση, μεταφύτευση, αφαίρεση επίμονων ζιζανίων, ανάμειξη εδάφους και λίπασμα ή συλλογή λιπάσματος, το Hand-E Garden Trowel είναι το εργαλείο Gardeners Go To Tool.
 • ΓΥΑΛΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ ΧΑΛΥΒΑ – Η λεπίδα ανθεκτική στη σκουριά είναι παχιά για αντοχή και ανθεκτικότητα, φαρδιά και κοίλη για σάρωση, κατάλληλα σχεδιασμένη για επαγγελματικές εφαρμογές.
 • ΑΝΕΤΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΛΑΒΗ – Μεγάλη και παχιά με στήριγμα αντίχειρα στο επάνω μέρος και αυλάκια στα δάχτυλα στο κάτω μέρος. Καλά σχεδιασμένο για όσους αναζητούν μια ευχάριστη λαβή που ελαχιστοποιεί το άγχος και την κούραση των χεριών.
 • ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΗΠΟΥ – Δυνατό, στιβαρό και κατάλληλο για όλες σχεδόν τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους. Εξόρυξη χρυσού, ανίχνευση μετάλλων για χαμένο θησαυρό ή κατασκήνωση με φίλους, αυτό το μυστρί θα σας φανεί χρήσιμο για όλους τους σκοπούς της ανασκαφής σας και θα χαρείτε να το έχετε στο σακίδιο σας.

Πώς να πολλαπλασιάσετε μοσχεύματα στον περλίτη

 1. Ξεκινήστε συλλέγοντας όλα τα στοιχεία από τη λίστα σας και ρυθμίστε τα. Πριν ξεκινήσετε, συνιστάται να φοράτε μάσκα προσώπου καθώς ο περλίτης μπορεί να έχει πολλή σκόνη. Αφού φορέσετε μια μάσκα προσώπου, ξεπλύνετε καλά τον περλίτη σας σε μια μπανιέρα και συλλέξτε τον σε ένα καζάνι. Τώρα είναι έτοιμο για χρήση.
 2. Τώρα πάρτε ένα κεραμικό δοχείο της επιλογής σας και γεμίστε το με περίπου το 1/4ου του περλίτη. Αυτό το μέρος του περλίτη θα επιτρέψει στο νερό να απορροφηθεί έτσι ώστε να μην σαπίσει το φυτό. Γεμίστε το κάτω μέρος της γλάστρας σας με περλίτη σε ύψος μεγαλύτερο από το πιατάκι, ώστε το φυτό σας να μην χρειάζεται να κάθεται στο νερό.
 3. Τώρα τοποθετήστε το κόψιμο σας στη μέση του περλίτη και προσθέστε περισσότερο περλίτη από πάνω. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με περλίτη μέχρι να γίνει τα 3/4ου γεμάτος. Μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε το κόψιμο σας μεταξύ του περλίτη εάν δεν κάθεται σωστά.
 4. Ποτίστε καλά τον περλίτη σας μόλις τοποθετηθεί το κόψιμο και αφήστε το υπερβολικό νερό να στραγγίσει από την οπή αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σας στο πιατάκι και το νερό θα ξαναθυμηθεί μέσα σε αυτό. Φροντίστε να κρατάτε το πιατάκι σας γεμάτο με νερό. Θα διατηρήσει το κάτω στρώμα του περλίτη υγρό, παρέχοντας αρκετή υγρασία και υγρασία για τον πολλαπλασιασμό. Μην αφήνετε ποτέ το κόψιμο σας να στεγνώσει.
 5. Τέλος, καλύψτε ολόκληρο το σύστημά σας με μια πλαστική σακούλα ή έναν γυάλινο θόλο. Εάν η κατσαρόλα είναι αρκετά μικρή, μπορείτε να την τοποθετήσετε σε μια τσάντα Ziploc. Ωστόσο, για μεγαλύτερες γλάστρες, θα χρειαστείτε έναν γυάλινο ή πλαστικό θόλο για να τις καλύψετε.
 6. Μπορείτε ακόμη να καλύψετε την κατσαρόλα με λίγη μεμβράνη. Κάντε μια τρύπα στο περιτύλιγμα για να αφήσετε το φυτό να προεξέχει. Το σημαντικό είναι να διατηρείται η υγρασία στον περλίτη.
 7. Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να αφαιρείτε τον θόλο ή την πλαστική σακούλα κάθε δεύτερη μέρα. Θα παρέχει στο φυτό σας καθαρό αέρα και θα αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 8. Ο πολλαπλασιασμός κόμβων ή οποιουδήποτε παχύφυτου ή κάκτων απαιτεί την ίδια διαδικασία. Να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τον πολλαπλασιασμό ενός παχύφυτου ή ενός κάκτου γιατί μπορούν να σαπίσουν εύκολα. Μην τα αφήνετε να καθίσουν στο νερό και μειώστε την υγρασία και το πότισμα για αυτά.

Συμβουλές μπόνους

 • Για να εξασφαλίσετε υγιή ανάπτυξη, παρέχετε στον πολλαπλασιασμό σας ένα ζεστό περιβάλλον. Τοποθετήστε το σε μέρος που δέχεται ζεστό έμμεσο ηλιακό φως. Ένα περβάζι είναι ένα εξαιρετικό μέρος.
 • Μην εκθέτετε τον πολλαπλασιασμό στον ήλιο καθώς τα μοσχεύματα είναι νεαρά και ευαίσθητα και μπορούν να καούν εύκολα.
 • Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ηλιακό φως σε εσωτερικούς χώρους ή δεν έχετε την επιλογή να τοποθετήσετε τη γλάστρα στο περβάζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φώτα ανάπτυξης. Αγοράστε μια λυχνία LED για να παρέχει στη διάδοσή σας αρκετό φως για να διατηρήσει την ανάπτυξή της.
 • Συνεχίστε να ελέγχετε τακτικά τη διάδοσή σας. Ελέγχετε την ανάπτυξη των ριζών κάθε εβδομάδα.
 • Αφού εδραιωθούν οι ρίζες σας, αφαιρέστε τον πολλαπλασιασμό σας από το περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ξαναφυτέψτε το μοσχεύμα σας στο έδαφος.
 • Ενώ ποτίζετε τους πολλαπλασιασμούς σας, προσθέστε αραιωμένο υγρό λίπασμα για να παρέχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη.


συμπέρασμα

Η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασμός των φυτών είναι μια πολύ ικανοποιητική διαδικασία αν και απαιτεί πολλή υπομονή και προσοχή για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα. Οι πολλαπλασιασμοί είναι γενικά λίγο πιο δύσκολες στη φροντίδα τους, καθώς είναι ευαίσθητοι και ευάλωτοι και χρειάζονται ακριβώς τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Ο περλίτης χρησιμεύει ως εξαιρετικό καλλιεργητικό μέσο για την έναρξη πολλαπλασιασμού και τη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξής τους.

Αυτό το άρθρο έχει καλύψει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τρόπο πολλαπλασιασμού στον περλίτη. Έχουμε επίσης προσθέσει ορισμένες συμβουλές ειδικών για να διασφαλίσουμε ότι οι διαδόσεις σας θα ευδοκιμήσουν. Μοιραστείτε τις συμβουλές και τις απορίες σας για τη διάδοση στα σχόλια παρακάτω!

Πηγές

Schreibe einen Kommentar