Πώς να φροντίσετε ένα φυτό Kokedama

1

Το Kokedama είναι μια μοναδική τεχνική κηπουρικής που προέρχεται από την Ιαπωνία. Το Kokedama είναι ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει „μπάλα από βρύα“ στα αγγλικά. Το Kokedama είναι μια μπάλα από χώμα τυλιγμένη με βρύα και χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών.

Οι κηπουροί μαθαίνουν το Kokedama για τη μοναδική και ελκυστική εμφάνισή του, καθιστώντας το ιδανικό για διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Μείνετε μαζί μας για να μάθετε πώς να φροντίσετε ένα φυτό Kokedama και κρατήστε το υγιές.

Το Kokedama αναφέρεται επίσης ως μπονσάι φτωχών. Γίνεται με υγρό akadama χώμα σε συνδυασμό με κετο (τύρφη), σε σχήμα μπάλας. Οι ρίζες των φυτών τυλίγονται σε μια μπάλα από τύρφη και στη συνέχεια συγκρατούνται μεταξύ τους με κάποιο σύρμα αλουμινίου ή νάιλον. Μάθετε μαζί μας πώς να φροντίζετε ένα Kokedama με μερικές καταπληκτικές συμβουλές.

Τι είναι το Kokedama;

Το Kokedama είναι μια αρχαία ιαπωνική τεχνική κηπουρικής που έχει ανακτήσει τη δημοτικότητα πρόσφατα. Το Kokedama είναι η διαδικασία να παίρνεις ένα φυτό με το ριζικό του δίκτυο και να το κάνεις μια μπάλα από λάσπη και χώμα.

Αυτή η μπάλα, με τη σειρά της, τυλίγεται με ένα στρώμα τύρφης. Μπορείτε να δείτε το Kokedama να εμφανίζεται αισθητικά παντού στο Pinterest και σας κάνει να θέλετε να έχετε το δικό σας Kokedama.

Αν και μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, η κατασκευή ενός Kokedama είναι μια πολύ απλή διαδικασία και είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε. Συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο για να μάθετε πώς να φροντίζετε ένα φυτό Kokedama και πώς να το δημιουργείτε.

Αντικείμενα που θα χρειαστείτε

Πώληση

Coco Bliss Premium Coco Coir Brick 250g, OMRI καταχωρισμένο για βιολογική χρήση (10 τούβλα)

  • 100% φυσικό & βιολογικό, OMRI Listed. Κάθε τούβλο ζυγίζει 250 γραμμάρια
  • Υψηλής ποιότητας κοκοφοίνικα καρύδας με χαμηλά επίπεδα EC και pH
  • Παρέχει άφθονο αερισμό και αποστράγγιση, Περιέχει μόνο κουκούτσι και ίνες καρύδας
  • Τα προϊόντα κοκοφοίνικα μας είναι βιολογικά, εγγυημένα είναι πολύ υψηλής ποιότητας και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Πολύ χαμηλό επίπεδο EC επιτυγχάνεται με επαναλαμβανόμενο πλύσιμο με γλυκό νερό.
  • 100% φυσικό, ανανεώσιμο υποκατάστατο για τύρφη, πετροβάμβακα & περλίτη
Πώληση

Legigo Natural Sphagnum Moss Potting Mix- Σαρκοβόρα φυτά βρύα αποξηραμένα για φυτά κηπουρικής ορχιδέας Sarracenia Τσάντα μεγέθους 2 τεταριών

  • 🌵Το πακέτο περιλαμβάνει: Θα λάβετε 2 λίτρα βρύα σφάγνου, θα διογκωθεί μετά την απορρόφηση του νερού, βοηθά τα φυτά να συγκρατούν το νερό ενώ κρύβουν τη βρωμιά και φαίνεται καλό. 3-4 μικρά φυτά.
  • 🌵Υλικό: Είναι καλής ποιότητας καθαρό φυσικό ξηρό βρύα, απαλλαγμένο από κλαδιά, ρίζες, σβώλους βρωμιάς ή άλλα υπολείμματα, δεν περιέχει τεχνητές χρωστικές, έχει καλή συγκράτηση και αποστράγγιση νερού, εξαιρετικό αερισμό, περιέχει ποικιλίες θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ικανοποιήσουν ανάγκες των σαρκοφάγων φυτών, που δεν είναι εύκολο να αλλοιωθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • 🌵Εφαρμογή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βρύα ορχιδέας ως θρεπτικό χυμώδες χώμα για φυτά, φτέρες, φυτά μυγοπαγίδας αφροδίτης, σαρκοφάγα φυτά, επίσης ως διακοσμητικό στρώσης για παχύφυτα ή ως μέσο ωοτοκίας και επώασης, υπόστρωμα για ερπετά ή αμφίβια terrarium.
  • 🌵Πολλαπλής χρήσης: Τα αποξηραμένα βρύα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χειροτεχνιών με βρύα από terrarium, λουλουδάτο σχέδιο ή μίνι κήπους, terrarium με αερόφυτα, γεμάτη γραμμή κρεμαστού καλαθιού, διακόσμηση στεφάνια, φυσική βάση γκαζόν για μίνι εξωραϊσμό και σκηνικά, καλό υλικό πλήρωσης των ψεύτικα φυτά εσωτερικού χώρου.
  • 🌵Συμβουλές για ζεστά: Ποτίστε όταν η τύρφη δεν έχει στεγνώσει τελείως. Μόλις στεγνώσει, θα είναι δύσκολο να απορροφήσει ξανά το νερό. Και αν διαπιστώσετε ότι τα οργανικά βρύα έχουν μπλέξει με τις ρίζες κατά την αντικατάστασή τους, μην τα τραβήξετε σε περίπτωση που σπάσουν οι ρίζες. Θα μπορούσατε να μουλιάσετε και να ανακινήσετε με νερό για να ξεπλύνετε τα παλιά βρύα σφάγνου.

1. Συγκεντρώστε το υλικό

Πρώτα και κύρια, πρέπει να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα για το Kokedama σας. Όλα τα υλικά είναι πολύ εύκολο να βρεθούν. Μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από αυτά στο σπίτι σας ήδη, και μπορείτε να αγοράσετε τα άλλα πράγματα από έναν κοντινό παιδικό σταθμό ή από τους συνδέσμους που παρέχονται στο άρθρο.

Τοποθετήστε ένα πλαστικό φύλλο για να αποφύγετε το χάος και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το έργο σας.

2. Μουσκέψτε τα βρύα

Μουλιάζουμε τα βρύα κοκοφοίνικα και τα βρύα σφάγνου σε δύο ξεχωριστά δοχεία με νερό.

Επαγγελματική συμβουλή: Φοράτε μάσκα προσώπου όταν χειρίζεστε τα βρύα κοκοφοίνικα για να αποφύγετε την εισπνοή σκόνης.

Μουλιάζουμε τα βρύα κοκοφοίνικα σε νερό μέχρι η σύστασή τους να γίνει παρόμοια με αυτή του χώματος ή του κατακάθια καφέ. Η επίτευξη αυτής της συνέπειας θα σας διευκολύνει να το πλάσετε σε μια μπάλα. Τα βρύα σφάγνου δεν χρειάζονται μούσκεμα όσο τα βρύα κοκοφοίνικα. Απλώς μουλιάστε το αρκετή ώρα για να απορροφήσει αρκετό νερό και να βραχεί.

Αφού μουλιάσετε και τα δύο είδη βρύων, στύψτε τα για να φύγει το περιττό νερό.

3. Επιλέξτε ένα φυτό

Τώρα που τα βρύα είναι έτοιμα, πρέπει να επιλέξετε το φυτό που θέλετε να καλλιεργήσετε στο Kokedama σας. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε φυτό σας αρέσει. Αποφύγετε τα παχύφυτα και τους κάκτους γιατί θα σαπίσουν λόγω της υψηλής υγρασίας του Kokedama.

Ξεθάψτε ένα ολόκληρο μικρό φυτό προσεκτικά με τις ρίζες του. Βουρτσίστε και καθαρίστε την περίσσεια λάσπης από τις ρίζες, και είστε έτοιμοι.

4. Τυλίξτε το φυτό με βρύα

Τώρα πάρτε τα βρύα κοκοφοίνικα και τυλίξτε τα γύρω από τις ρίζες του φυτού σας. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο σχήμα. μπορείτε εύκολα να το αλλάξετε όταν τυλίγετε τον σπάγκο.

Αφού τυλιχτεί η βρύα κοκοφοίνικα, είναι ώρα για την τύρφη. Ισιώστε την τύρφη σας και φτιάξτε ένα φύλλο από αυτό. Τώρα τυλίξτε αυτήν την τύρφη γύρω από το κοκοφοίνικα και είστε έτοιμοι.

5. Τυλίξτε το με σπάγκο

Τώρα στερεώστε τα βρύα και πλάθετε με τη βοήθεια κάποιου σπάγγου. Τυλίξτε το γύρω γύρω σταθερά και κόψτε το στο κάτω μέρος για να σφίξει τα βρύα και να κρατήσει τη φόρμα του. Αφού το τυλίξετε, ψεκάστε το με λίγο νερό και είστε έτοιμοι. Το φυτό σας Kokedama είναι έτοιμο να προσθέσει στην αισθητική του σπιτιού σας.

Πώς να φροντίσετε ένα φυτό Kokedama

Τώρα που μάθατε πώς να δημιουργείτε το δικό σας Kokedama, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να φροντίζετε ένα φυτό Kokedama. Η φροντίδα ενός Kokedama είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, αλλά η φροντίδα μπορεί να διαφέρει για διαφορετικά φυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Kokedama. Αυτός ο οδηγός έχει επεξεργαστεί τις γενικές συμβουλές φροντίδας για ένα φυτό Kokedama.

Πότισμα ενός Kokedama

Όπως κάθε άλλο φυτό, τα φυτά kokedama χρειάζονται μια υγιή ποσότητα νερού για να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους και να τα διατηρήσουν υγιή. Πρέπει να αναρωτιέστε πώς θα πότιζες ένα kokedama; Δεν είναι παραδοσιακή γλάστρα που μπορείς να ποτίσεις με ποτιστήρι. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τρόποι ποτίσματος ενός kokedama είναι το μούλιασμα και ο ψεκασμός.

Μούλιασμα: Αν επιλέξετε νερό μέσω του κοκεντάμα, γεμίστε ένα μπολ με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι το μπολ είναι αρκετά μεγάλο για να κρατήσει και να βυθίσει το kokedama. Αφήστε το kokedama να μουλιάσει στο νερό και φυτέψτε με την πλευρά προς τα πάνω για 20 έως 30 λεπτά μέχρι να βραχεί τελείως τα βρύα.

Αφού μουλιάσετε το kokedama, το βγάζετε και το στύβετε απαλά για να φύγει το περιττό νερό. Αφήνουμε το κοκεντάμα να στραγγίσει πριν το επανατοποθετήσουμε στη θέση του.

Ονέφωση: μια άλλη δημοφιλής μέθοδος ποτίσματος του κοκεντάμα είναι η ομίχλη του νερού μέσω ενός μπουκαλιού ψεκασμού. Θολώστε το νερό στο φύλλωμα και τα βρύα του κοκεντάμα για να το διατηρήσετε υγρό.

Συχνότητα ποτίσματος

Μουλιάστε το kokedama σας μετά από κάθε δύο εβδομάδες ή αυξήστε τη συχνότητα εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα. Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε πότε το kokedama σας πρέπει να μουλιάσει είναι να το κρατάτε στο χέρι σας και να αισθάνεστε το βάρος του. Εάν το kokedama αισθάνεται πολύ ελαφρύ, τότε χρειάζεται νερό. Ένα υγρό και ποτισμένο kokedama ζυγίζει πολύ πιο βαρύ.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατήσετε ενώ ποτίζετε το kokedama σας είναι το είδος του φυτού που χρησιμοποιείτε.

Γονιμοποίηση ενός Kokedama

Όπως γνωρίζετε, ένα φυτό χρειάζεται αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσει την ανάπτυξή του και να το διατηρήσει υγιές. Το έδαφος συνήθως παρέχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Δεδομένου ότι ένα kokedama αποτελεί βρύα, απαιτεί συχνή λίπανση για να διατηρηθεί το φυτό υγιές. Τα βρύα περιέχουν θρεπτικά συστατικά σε μικροποσά, τα οποία μπορεί να μην είναι αρκετά για να συντηρήσουν το φυτό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα είτε ένα λίπασμα χρονικής αποδέσμευσης. Ανακατέψτε τα σφαιρίδια του λιπάσματος χρονικής απελευθέρωσης με το μείγμα χώματος και βρύου. Θα παρέχει θρεπτικά συστατικά στο φυτό με την πάροδο του χρόνου.

Η χρήση υδατοδιαλυτού ή υγρού λιπάσματος είναι καλύτερη επιλογή. Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τη συχνότητα της λίπανσης ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού σας. Προσθέστε μία ή δύο κουταλιές της σούπας υγρό λίπασμα στο νερό όταν μουλιάζετε το kokedama σας. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε το λίπασμα στο μπουκάλι ψεκασμού σας και να το εφαρμόσετε απευθείας στο φύλλωμα.

Φωτισμός

Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο του φυτού που χρησιμοποιείτε. Συνήθως, το πιο κατάλληλο είναι να το κρεμάσετε σε φωτεινό μέρος ή να το τοποθετήσετε σε περβάζι παραθύρου. Διατηρήστε το kokedama σε έντονο έμμεσο ηλιακό φως και αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο.


συμπέρασμα

Το Kokedama αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στην αισθητική του σπιτιού σας και παρέχει έναν δημιουργικό τρόπο για να μεγαλώσετε τα φυτά σας. Σε αυτό το άρθρο, καλύψαμε τα πάντα, από τον τρόπο φροντίδας ενός φυτού kokedama μέχρι τη δημιουργία του kokedama σας.

Τώρα έχετε ένα διασκεδαστικό έργο στα χέρια σας. Φτιάξτε το kokedama σας και μοιραστείτε πώς έγινε στα παρακάτω σχόλια!

Πηγές

Schreibe einen Kommentar