Πώς να χρησιμοποιήσετε μια σφήνα σχισίματος

0
Πώς να χρησιμοποιήσετε μια σφήνα σχισίματος

Η σφήνα σχισίματος είναι ένα τριγωνικό εργαλείο κατασκευασμένο από μέταλλο που χρησιμοποιείται για την οδήγηση σε κορμούς μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με τη βοήθεια μιας βαριοπούλας.

Η λειτουργία της σφήνας σχισίματος είναι να χωρίζει το κούτσουρο σε μικρότερα κομμάτια. Μια σφήνα σχισίματος είναι πολύ αποτελεσματική στο σχίσιμο των κορμών για καυσόξυλα.

Για να μάθεις τα πάντα πώς να χρησιμοποιήσετε μια σφήνα σχισίματοςσυνεχίστε να ακολουθείτε το άρθρο.

Συνήθως, μια κοντή σφήνα σχισίματος με μεγαλύτερη γωνία είναι πιο αποτελεσματική στην κοπή ξύλου. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη δύναμη για να γίνει αυτό. Αντίθετα, μια μακρύτερη σφήνα με μικρότερη γωνία απαιτεί λιγότερη δουλειά. Τα μεγαλύτερα κούτσουρα ξύλου μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν και πρέπει να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. Σας φέραμε μερικές αποτελεσματικές τεχνικές και συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιήσετε μια σφήνα σχισίματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μια σφήνα σχισίματος

Μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε πώς ένα μικρό κομμάτι σφήνας μπορεί να χωρίσει κορμούς. Ωστόσο, είναι μια πολύ απλή διαδικασία και μπορείτε να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε μια σφήνα σχισίματος με εύκολα, απλά βήματα.

Βήμα 1: Συγκεντρώστε τα εργαλεία σας

Πρώτα και κύρια, πρέπει να συγκεντρώσετε όλα τα αντικείμενα που χρειάζεστε. Ακολουθεί μια λίστα με τις προμήθειες που θα χρειαστείτε:

  1. Σχίσιμο σφήνα
  2. βαριοπούλα
  3. Γάντια ασφαλείας
  4. Προστατευτικά γυαλιά

Καλό είναι να έχετε στη διάθεσή σας δύο σφήνες σχισίματος. Εάν ένα από αυτά κολλήσει ή σπάσει, θα έχετε τη δεύτερη σφήνα για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δύο σφήνες σχισίματος μαζί για μεγαλύτερους κορμούς.

Μια σφήνα κοπής συχνά συγχέεται με μια σφήνα κοπής. Και τα δύο είναι πολύ διαφορετικά εργαλεία, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε ένα. Μια σφήνα σχισίματος μοιάζει με μώλο χωρίς λαβή. Συγκριτικά, μια σφήνα κοπής είναι κάπως πιο επίπεδη.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σφήνα σχισίματος από μόνη της. Θα χρειαστείτε μια βαριοπούλα για να βάλετε τη σφήνα στο κούτσουρο. Αν δεν έχετε βαριοπούλα, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε χρησιμοποιώντας την αμβλεία πλευρά ενός τσεκούρι. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, οπότε να είστε προσεκτικοί.

Βήμα 2: Ετοιμαστείτε για ασφάλεια

Η λήψη όλων των προφυλάξεων ασφαλείας πριν πάτε στη δουλειά είναι πολύ σημαντική. Όταν η σφήνα πατηθεί στο κούτσουρο από το σφυρί, μπορεί να προκαλέσει σπασμένα κομμάτια ξύλου και θραύσματα να πετάξουν μακριά. Μπορούν να σας τραυματίσουν σοβαρά.

Τα προστατευτικά γυαλιά θα προστατεύσουν τα μάτια σας από τυχόν θραύσματα στα μάτια σας. Τα γάντια θα προστατεύσουν τα χέρια από θραύσματα και θα μειώσουν τη ζημιά εάν το χτυπήσετε κατά λάθος με το σφυρί.

Οι καλής ποιότητας σφήνες έχουν συνήθως μια μαλακή μεταλλική βάση όπου χτυπά το σφυρί. Είναι για την αποφυγή σκληρών συγκρούσεων που προκαλούν σπάσιμο ή ρωγμή της σφήνας ή απομάκρυνση των μεταλλικών τεμαχίων. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε σφήνα καλής ποιότητας, πρέπει πάντα να φοράτε προστατευτικά γάντια και γυαλιά.

Βήμα 3: Εντοπίστε τυχόν υπάρχουσες ρωγμές στο αρχείο καταγραφής

Μόλις προετοιμαστείτε και συγκεντρώσετε τις προμήθειες σας, είναι καιρός να αρχίσετε να χωρίζετε. Πάρτε το ξύλινο κούτσουρο που θέλετε να χωρίσετε και τοποθετήστε το έξω σε ασφαλή ανοιχτό χώρο.

Τώρα παρατηρήστε τους κόκκους του κορμού για να εντοπίσετε τυχόν ρωγμές στο κούτσουρο που υπάρχουν ήδη. Ο εντοπισμός της υπάρχουσας ρωγμής θα διευκολύνει τον διαχωρισμό του αρχείου καταγραφής. Η εύρεση των φυσικών σημείων στον κόκκο του κορμού θα σας βοηθήσει να το χωρίσετε πιο αποτελεσματικά.

Ευθυγραμμίστε την άκρη της σφήνας σχισίματος με μια ρωγμή και αυτό θα χρησιμεύσει ως το σημείο του πρώτου σας σχίσματος. Μπορείτε εύκολα να τα χωρίσετε από τη μέση όταν εργάζεστε σε μικρότερους κορμούς. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αρχίσετε να χωρίζετε κοντά στις άκρες με μεγαλύτερα κούτσουρα.

Βήμα 4: Χτυπήστε τη σφήνα διαίρεσης στη ρωγμή

Τώρα κρατήστε τη σφήνα σας με το ένα χέρι και κρατήστε την ευθεία. Από την άλλη, κρατήστε το σφυρί και αρχίστε να χτυπάτε απαλά στη σφήνα. Κρατήστε το σφυρί κοντά στη σφήνα και συνεχίστε να χτυπάτε απαλά για να στερεώσετε τη σφήνα στη ρωγμή.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σφήνα σε ορθή γωνία. Εάν η σφήνα δεν είναι ίσια, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε μια ευθεία καθαρή διάσπαση του κορμού. Μην αρχίσετε να χτυπάτε ακόμα το σφυρί.

Αυτήν τη στιγμή, ο μόνος σας στόχος είναι να τοποθετήσετε τη σφήνα στο αρχείο καταγραφής. Οδηγήστε τη σφήνα μέσα στο κούτσουρο αρκετά μακριά ώστε να μπορεί να στέκεται ελεύθερα.

Βήμα 5: Χτυπήστε το σφυρί

Μόλις η σφήνα σας τοποθετηθεί στο κούτσουρο και στέκεται ελεύθερα και καλά στηριγμένη, μπορείτε τώρα να αρχίσετε να χτυπάτε το σφυρί στη σφήνα σχισίματος.

Πριν χτυπήσετε το σφυρί με πλήρη δύναμη, ξεκινήστε με απαλά χτυπήματα. Κρατήστε τη βαριοπούλα από τη μέση για να έχετε περισσότερη ισορροπία και έλεγχο στις κούνιες σας. Μόλις η σφήνα μπει στο κούτσουρο σε ορθή γωνία και έχει κάνει σωστή ρωγμή.

Αφού η σφήνα έχει τοποθετηθεί σωστά στο κούτσουρο, κρατήστε τη βαριοπούλα από κάτω και αρχίστε να κάνετε κούνιες στη σφήνα σχίσεως. Κρατώντας τη βαριοπούλα από το πίσω άκρο της λαβής θα έχετε μεγαλύτερη μόχλευση.

Τώρα είναι λίγο πολύ απλό. Συνεχίστε να χτυπάτε το σφυρί στη σφήνα σχισίματος μέχρι να χωριστεί το κούτσουρο. Είναι αρκετά παρόμοιο με το σφυρήλατο καρφί.

Βήμα 6: Οδηγήστε τη σφήνα διαίρεσης μέσα από το κούτσουρο

Τέλος, συνεχίστε να χτυπάτε τη σφήνα με τη βαριοπούλα σας μέχρι να περάσει τελείως η σφήνα μέσα από το κούτσουρο και να κάνει ένα καθαρό σχίσιμο.

Εάν η σφήνα σας κολλήσει στο κούτσουρο, δεν θα μπορείτε να την τραβήξετε. Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση άλλης σφήνας.

Εάν ακολουθήσετε αυτήν την προσέγγιση, θυμηθείτε να μην βάλετε τη σφήνα απευθείας στην πρώτη σφήνα και να την χτυπήσετε. Θα καταστρέψει τις λεπίδες και των δύο σφηνών και μπορεί να προκαλέσει θρυμματισμό του μετάλλου.

Τοποθετήστε τη δεύτερη σφήνα κατά μήκος της αρχικής ρωγμής και αρχίστε να τη χτυπάτε με τη βαριοπούλα. Η δεύτερη σφήνα θα βοηθήσει στο σχίσιμο του κορμού και στην απελευθέρωση της πρώτης σφήνας που έχει κολλήσει στο κούτσουρο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μια σφήνα σχισίματος 2
Hooyman Splitting Wedge 5 Pound Log Splitter Tool – μέσω Amazon.com

Βήμα 7: Συνεχίστε να χωρίζετε!

Η χρήση της σφήνας σχισίματος είναι σχετικά απλή και με τον αποτελεσματικό οδηγό μας, σας έχουμε διδάξει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το πώς να χρησιμοποιείτε μια σφήνα σχισίματος.

Οι σφήνες σχισίματος είναι ένα τέλειο εργαλείο για το σχίσιμο μεγαλύτερων και πυκνότερων κορμών και έχουν αποδειχτεί πιο αποτελεσματικές από ένα τσεκούρι και ένα τσεκούρι.

Splitting Wedge Vs a Axe and a Maul

Η προσεκτική έρευνα και η πείρα μας έχουν παρατηρήσει ότι μια σφήνα που σχίζει μπορεί να χωρίσει το ξύλο πολύ καλύτερα από ένα τσεκούρι και ένα τσεκούρι.

Είναι τέλειο για σκληρά, πυκνά και μεγάλα κομμάτια κορμού. Ένα τσεκούρι καταπονείται πολύ και απαιτεί πολλή δύναμη, αλλά η σφήνα σχισίματος του δίνει μόχλευση.

Από την άλλη πλευρά, το maul είναι αρκετά θαμπό και έτσι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γίνει η δουλειά.


συμπέρασμα

Η χρήση ενός εργαλείου είναι δύσκολη μόνο όταν δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Για τη βοήθειά σας, καλύψαμε λεπτομερώς τον τρόπο χρήσης μιας σφήνας σχισίματος. Με όλες αυτές τις αποτελεσματικές τεχνικές και χρήσιμες συμβουλές, είστε έτοιμοι να χωρίσετε τα κούτσουρα σας.

Για οποιαδήποτε απορία, αφήστε ένα σχόλιο!

Schreibe einen Kommentar