Σε συνομιλία με τον Δρ. Vinod Dhingra, Ανώτερο Επιστημονικό Αξιωματικό, Σχολή Αστυνομικής Εκπαίδευσης, Tighra, Gwalior, Madhya Pradesh

1
Σε συνομιλία με τον Δρ. Vinod Dhingra, Ανώτερο Επιστημονικό Αξιωματικό, Σχολή Αστυνομικής Εκπαίδευσης, Tighra, Gwalior, Madhya Pradesh

Ένας λόγιος μελετητής στην Ιατροδικαστική Επιστήμη, τεράστιου διαμετρήματος, ο Δρ. Vinod Dhingra, Ανώτερος Επιστημονικός Υπεύθυνος στο κολέγιο εκπαίδευσης της αστυνομίας Tighra, ο Gwalior έκανε το PG του στην Οργανική Χημεία από το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο Jiwaji του Gwalior το 1989 με την πρώτη θέση στη λίστα αξιών που ήταν αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Jiwaji, Gwalior το 1993 και συνέθεσε διάφορες ετεροκυκλικές ενώσεις που δοκιμάστηκαν ως αντικαρκινικές και αντι-HIV ενώσεις στο NCI Maryland ΗΠΑ Το 1998 επιλέχτηκε από την κυβέρνηση του Madhya Pradesh ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Επιστήμης . Έχει κάνει Certificate Course in Crime Scene in Investigation στο Εθνικό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας και Ιατροδικαστικής Επιστήμης, Υπουργείο Εσωτερικών, Κυβέρνηση της Ινδίας, Νέο Δελχί το 1999. Κατά τη διάρκεια της χαρισματικής του σταδιοδρομίας ως Εγκληματολόγος, παρακολούθησε διάφορες εκπαιδεύσεις από διάφορους Ινδικά κορυφαία ινστιτούτα όπως το ITRC Lucknow, το CFTRI, το Mysore κ.λπ.

Η βαθιά διορατικότητα και το βάθος της γνώσης στην Ιατροδικαστική Επιστήμη και τη Διερεύνηση του Εγκλήματος με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία έθρεψαν τις ερευνητικές του ικανότητες σε αυτόν. Ως εκ τούτου, δεν άφησε λιθαράκι και παρουσίασε και δημοσίευσε πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες εθνικής και διεθνούς φήμης. Ιατροδικαστική έρευνα 2015 Ατλάντα ΗΠΑ προσκλήθηκε ως ομιλητής να δώσει μια διάλεξη σχετικά με τις παγίδες της ποσοτικοποίησης των ναρκωτικών σε θανάτους που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Έχοντας τεράστια εμπειρία περίπου 24 ετών ως Αξιωματικός στον τομέα της Εγκληματολογικής Επιστήμης και Διερεύνησης Εγκλημάτων και έχοντας επιθεωρήσει 300 διαφορετικούς τύπους σκηνών εγκλήματος – ανθρωποκτονία, αυτοκτονία, ατύχημα, βιασμός, ομαδικός βιασμός, εμπρησμός – η εμπειρία αυτής της γνήσιας εγκληματολογίας επιστήμονας τον βοήθησε να αναλύσει και να ανακατασκευάσει σκηνές εγκλήματος σε πολλές αμφισβητούμενες και συγκλονιστικές περιπτώσεις και ανέλυσε περίπου 8000 περιπτώσεις και περισσότερα από 15000 εκθέματα εγκληματικών υποθέσεων χημείας και τοξικολογίας, δημοσίευσε αρκετές εργασίες σε εθνική αλλά και διεθνή φήμη. Ο μάρτυρας κατηγορίας του Δρ. Vinod Dhingra ενώπιον του δικαστηρίου ήταν πολύ κρίσιμος για να βάλει τους ενόχους πίσω από τα κάγκελα. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικής Επιστήμης, Υπουργείο Εσωτερικών, Κυβέρνηση της Ινδίας, Νέο Δελχί, τίμησε αυτόν τον Ιατροδικαστή και Ερευνητή Εγκλήματος με DFS Meritorious AWARD–2008στον τομέα των Χημικών Επιστημών.

Τον Ιούνιο του 2012 στο Συνέδριο Ιατροδικαστικής Επιστήμης όλης της Ινδίας στο Σριναγκάρ, Τζαμού και Κασμίρ, τον Μάρτιο του 2015 στο Συνέδριο Ιατροδικαστικής Επιστήμης της Ινδίας στο Μποπάλ, βραβεύτηκε για την παρουσίαση της καλύτερης εργασίας στις Χημικές Επιστήμες. Έχει επίσης βραβευτεί για τις καλύτερες εργασίες σε αρκετές περιπτώσεις. Το District Gwalior DM τον τίμησε στις 26ου Ιανουάριος 2017 για την εξιχνίαση πολλών τυφλών δολοφονιών.

Είναι θέμα μεγάλης υπερηφάνειας και τιμής που ο Δρ. Vinod Dhingra προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις και ομιλίες σε δικαστικούς λειτουργούς, ανακριτές της αστυνομίας του βουλευτή και αξιωματικούς της εισαγγελίας.

Παρέδωσε επίσης διαλέξεις και εξεταστή σε διάφορα πανεπιστήμια όπως το Bundelkhand University Jhansi, το BBA University Lucknow, το Jiwaji University Gwalior και το Punjabi University of Patiala.

Τι σας ενέπνευσε να συμμετάσχετε στον τομέα της Ιατροδικαστικής κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων ημερών, όταν δεν υπήρχε μεγάλη ενημέρωση σχετικά με την Ιατροδικαστική; Πώς έγινε αντιληπτό αυτό το βήμα από άλλους;

Απόλυτα σωστό ως συνθετικός οργανικός χημικός δεν γνώριζα πολύ εκείνη την εποχή σχετικά με την εγκληματολογική επιστήμη, αλλά κυριολεκτικά όταν το κοινό πίστευε ότι στην Ινδία το ποσοστό εντοπισμού εγκληματικών εγκλημάτων και το ποσοστό καταδίκης ήταν φτωχά στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει μια εφαρμογή της επιστήμης για την ακριβή επίλυση υποθέσεων χωρίς τη χρήση θεραπείας τρίτου βαθμού και τη διάσωση αθώων ατόμων. Ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί η χημεία στην επίλυση των εγκλημάτων και οι περισσότερες από τις διαδικασίες και τις δοκιμές περιλάμβαναν χημικές αντιδράσεις και είχα πραγματοποιήσει τις περισσότερες από τις δοκιμές κατά τη διάρκεια της ερευνητικής μου εργασίας.

Με βάση την εμπειρία σας, ποιες είναι μερικές από τις πιο κρίσιμες και προκλητικές πτυχές της διερεύνησης της σκηνής του εγκλήματος

Ξέρετε ότι η διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος είναι πάντα προκλητική γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική από τη δική της πτυχή, αλλά οι πτώσεις από ύψος και ο πνιγμός κ.λπ. είναι προκλητικές στον τρόπο που κάποιος χρησιμοποιείται ως ανθρωποκτονία.

Κατά τη γνώμη σας, ποιες προσεγγίσεις απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων στο Εγκληματολογικό Εργαστήριο και για την εκκαθάριση τυχόν υφιστάμενων εκκρεμών υποθέσεων;

Για ποιοτική εξέταση και παρακολούθηση SOP είναι υποχρεωτική η πρόσληψη των επιθυμητών ιατροδικαστών στο εργαστήριο και μπορεί να είναι χρήσιμα τα σύγχρονα αυτοματοποιημένα όργανα.

Έχετε παρακολουθήσει πολλές σκηνές εγκλήματος διαφορετικής φύσης. Ποια διαφορά βρίσκετε σε σύγκριση με την εργασία στο εργαστήριο;

Η προσέγγιση της επίλυσης της υπόθεσης στον τόπο του εγκλήματος είναι κάπως εφαρμογή όλων των αισθήσεων καθώς και βασικές γνώσεις, ωστόσο η εργαστηριακή εξέταση απαιτεί βασικές δεξιότητες και εφαρμογές σετ SOP.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν ιατροδικαστή να επισκεφτεί έναν τόπο εγκλήματος για έρευνα;

Οπωσδήποτε, κάθε τόπος εγκλήματος πρέπει να επισκέπτεται ο ιατροδικαστής που είναι υπεύθυνος για τη σωστή συλλογή και διατήρηση των φυσικών αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων που απαιτούνται στην ανακατασκευή του τόπου του εγκλήματος.

Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε διάφορα FSL επιβαρύνονται υπερβολικά από τις υποθέσεις. Καταφέρατε όμως να επιδοθείτε σε ερευνητικό έργο παρ‘ όλα αυτά. Πόσο σημαντικό είναι να το κάνουμε;

Ναι, είναι αλήθεια ότι οι επαγγελματίες της ιατροδικαστικής είναι υπερφορτωμένοι στις μέρες μας, αλλά αν έχετε πάθος και περιέργεια για την απόκτηση αποτελεσμάτων σε σενάρια όπου οι διαθέσιμες μέθοδοι δεν είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα, τότε σίγουρα πρέπει να εφαρμόσετε ορισμένες πτυχές της έρευνας και αφού λάβετε αποτελέσματα πρέπει να τις μοιραστείτε στις επιστημονικές πλατφόρμες για προτάσεις και επικυρώσεις.

Έχετε παραδώσει διαλέξεις και συνομιλίες σε δικαστικούς λειτουργούς, ΔΣ, εισαγγελείς και διάφορα Πανεπιστήμια. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία διαφορετική από αυτή ενός εργαστηριακού περιβάλλοντος; Ποιες ήταν οι συχνές ερωτήσεις από φοιτητές και επαγγελματίες από διαφορετικά υπόβαθρα;

Δεδομένου ότι προηγουμένως ασχολήθηκα με το επάγγελμα του δασκάλου και εργάστηκα ως επίκουρος καθηγητής χημείας, οι βασικές δεξιότητες διδασκαλίας είναι οι ίδιες και επειδή κάνω πρακτική εργασία, επομένως είναι εύκολο να τις ενημερώσω σχετικά με τις σωστές πρακτικές στην καθημερινή τους εργασία.

Τι πιστεύετε για την τεχνολογία της εγκληματολογικής επιστήμης στις ταινίες, σε σύγκριση με την πραγματική εξιχνίαση εγκλημάτων/διερεύνηση;

Προηγούμενες τηλεοπτικές εκπομπές όπως το CID έδειχναν φανταστική δουλειά, αλλά σήμερα διάφοροι σεναριογράφοι-σκηνοθέτες και παραγωγοί εφαρμόζουν την ιατροδικαστική επιστήμη με σύνεση με τη συμβουλή ιατροδικαστών.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η πιο ικανοποιητική πτυχή της δουλειάς σας και η πιο απαιτητική πτυχή;

Όσον αφορά την πρόκληση, η δουλειά είναι 24×7, λόγω της οποίας πολλές οικογενειακές λειτουργίες χάνονται τις περισσότερες φορές, αλλά είναι ικανοποιητικό όταν τα θύματα δικαιώνονται για λογαριασμό της δουλειάς μας.

Έχει εκτεθεί σε ένα μεγάλο όχι. οι σκηνές του εγκλήματος επηρέασαν την προσωπική σας ζωή; Ποιες είναι μερικές συμβουλές για να ισορροπήσετε την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή;

Ναι, επηρεάζεται ο ποιοτικός χρόνος της οικογένειας, αλλά μπορεί να αντισταθμιστεί με περιοδικές διακοπές και άδειες με μέλη της οικογένειας και γνωρίζουν επίσης τις απαιτήσεις της κοινωνίας από ειδικούς.

Έχετε να πείτε μια ιστορία για μια απίστευτη υπόθεση που λύσατε και για την οποία είστε πραγματικά περήφανοι;

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις προς συζήτηση, οι οποίες λύθηκαν στο εργαστήριο καθώς και σε σκηνές εγκλήματος όπου δεν έχουμε στοιχεία, όπως σε μια περίπτωση όπου μικροπωλητές ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν μια ένεση φαρμάκου, αλλά η χημική μας ανάλυση απέδειξε ότι υπήρχαν ναρκωτικά στα φιαλίδια φαρμάκων. Ομοίως, στο Μποπάλ η κυρία πουλούσε παράνομο ποτό, αλλά η αστυνομία δεν γνώριζε γιατί έβαζε βαφή και λευκαντική σκόνη με βάση τη χημική γνώση και ανάλυση. Έχουμε λύσει υποθέσεις με παρόμοιο τρόπο σε έρευνες στη σκηνή του εγκλήματος, όπου όλοι οι μάρτυρες ήταν εχθρικοί, βάσει των αναφορών μας, τιμωρήθηκαν.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή σας για επίδοξους ιατροδικαστές;

Σκληρή δουλειά και χωρίς συντομεύσεις.

Schreibe einen Kommentar