Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά;

0
Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά;

Όλα τα φυτά χρειάζονται νερό στην απαιτούμενη ποσότητα για να αναπτυχθούν.

Ως ουσιαστικό αντιδραστήριο για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και ως ανάγκη μεταφοράς μετάλλων και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα του φυτού, το σωστό πότισμα των φυτών σας θα είχε τελικά ως αποτέλεσμα τη σωστή ανάπτυξη των φυτών.

Το νερό βοηθά επίσης στη διατήρηση της σφριγηλότητας των φυτικών κυττάρων.

Οι περισσότεροι από εμάς αναρωτιόμαστε ποιο νερό είναι καλύτερο για τα φυτά μας. Αυτά τα πανέμορφα μικρά φιλαράκια θα ευδοκιμήσουν; μαλακός νερό ή σκληρός νερό?

Κατά κύριο λόγο, το μαλακό νερό έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα φυτά. Από την άλλη πλευρά, το σκληρό νερό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα φυτά σας. Οι περισσότεροι κηπουροί τείνουν να αλλάζουν το σκληρό νερό σε μαλακό νερό πριν δώσουν μια δόση ενυδάτωσης στα φυτά τους.

Ακόμα, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσουμε το σκληρό νερό για τα φυτά.

Σήμερα σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αυτό ακριβώς το θέμα. Αν λοιπόν αναρωτιέστε κι εσείς, «Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά;» τότε μείνετε μαζί μας μέχρι το τέλος αυτής της συζήτησης για να λάβετε μια ικανοποιητική απάντηση.

Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά;

Πρώτα απ ‚όλα, ας πάρουμε μια απάντηση στο „Τι είναι το μαλακό νερό;“

Το νερό που έχει χαμηλή σύσταση μετάλλων σε αυτό ονομάζεται μαλακό νερό. Το μαλακό νερό έχει πολύτιμες ιδιότητες για τα φυτά λόγω των χαμηλών ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου και της υψηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.

Το μαλακό νερό είναι πιο απαλό στην αφή από το σκληρό νερό, αλλά έχει αλμυρή γεύση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης νατρίου. Το μαλακό νερό κάνει επίσης το σαπούνι να σχηματίζει αφρό και εμφανίζεται φυσικά σε βρόχινο νερό, παγετώνες, λίμνες και λίμνες.

Αυτός είναι επίσης ένας λόγος που η χρήση του βρόχινου νερού είναι πολύτιμη για τα φυτά σας.

Αν κάποιος σας ρωτήσει τι είναι υδωρ φτωχο σε αμινοξεααπλά πείτε τους ότι ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει το νερό που δημιουργείται από το αποσκλήρυνση του νερού επεξεργάζομαι, διαδικασία.

Θα κατευθυνθούμε προς τη διαδικασία. Αλλά, προτού σας ενημερώσουμε πώς να μαλακώνετε το σκληρό νερό, ας ρίξουμε μια ματιά στο σκληρό νερό.

Τι σημαίνει σκληρότητα νερού;

Το νερό είναι ο γενικός διαλύτης γιατί διαλύει πολλές ουσίες. Καθώς το νερό περνά μέσα από τους βράχους, συλλαμβάνει φυσικά ορυκτά και μεταλλικά ιόντα. Το νερό που περιέχει οποιαδήποτε ποσότητα διαλυμένων μετάλλων ονομάζεται σκληρό νερό.

Το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι τα κοινά στοιχεία που συλλέγονται από το νερό. Η ποσότητα αυτών των μετάλλων στο δείγμα νερού καθορίζει τη σκληρότητα του νερού.

Αν και αυτά τα μέταλλα δεν θα επηρέαζαν άμεσα τη συνολική υγεία του φυτού σας, θα άφηναν αδιάλυτες εναποθέσεις αλατιού στο έδαφος, καθιστώντας το ακατάλληλο για τα φυτά.

Είναι το σκληρό νερό κατάλληλο για τα φυτά σας;

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου δεν ευδοκιμούν πραγματικά σε σκληρό νερό. Το σκληρό νερό μπορεί να λειτουργεί για ορισμένα φυτά, αλλά αφήνει πίσω τους άφθονο ανθρακικό ασβέστιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, το σκληρό νερό μπορεί να έχει κάποιες σοβαρές επιπτώσεις στα φυτά σας.

Το σκληρό νερό επηρεάζει τα φυτά με διάφορους τρόπους:

Φολιδώδη Φύλλα

Τα μέταλλα στο σκληρό νερό μπορούν να κάνουν τα φύλλα του φυτού φολιδωτά και να αφήσουν κάποια υπολείμματα κιμωλίας έξω από τα φύλλα από όπου το νερό απορροφάται και διαπνέεται.

Όταν τα λέπια καλύπτουν τα φύλλα, είναι δύσκολο για το φυτό να αναπνεύσει, και επίσης γίνεται πιο δύσκολο να πάρει αρκετό ηλιακό φως για το φυτό.

Ας υποθέσουμε ότι βλέπετε τυχόν εναποθέσεις κιμωλίας στα φύλλα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τα αφαιρέσετε με ένα μείγμα νερού και όξινων συστατικών όπως το ασβεστόνερο — επίσης γνωστό ως Η μέθοδος του Κλαρκ — και ξίδι ή οξικό.

Το ανθρακικό ασβέστιο καλύπτει το έδαφος

Σε ορισμένες περιοχές με βαριά μέταλλα στο νερό, μπορεί να παρατηρήσετε μια γκρι-λευκή σκόνη στο έδαφος. Μπορείτε να εξισορροπήσετε τα μέταλλα με εναλλακτικό χώμα και λιπάσματα, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο, αποσταγμένο ή μαλακό νερό.

Περίσσεια ορυκτών στο έδαφος

Η ποσότητα αλατιού και μετάλλων στο έδαφος ελέγχει πόσο νερό απορροφά το φυτό. Εάν υπάρχουν υπερβολικά μέταλλα στο έδαφος, το φυτό δεν μπορεί να πιει το νερό και παραμένει αφυδατωμένο.

Η λανθασμένη ισορροπία μετάλλων στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο πρότυπο ανάπτυξης και στην υγεία του φυτού. Θα ήταν καλύτερο να μην αφήσετε ποτέ το σκληρό νερό να αναμειχθεί με το μείγμα γλάστρας του φυτού σας.

Καθώς το σκληρό νερό έχει πολλές κακές επιπτώσεις στα φυτά, είναι καλύτερο να το μετατρέψετε σε μαλακό νερό.

Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά;

Έχετε ήδη απαντήσει στο „Τι είναι το μαλακό νερό;“ Ας δούμε τώρα πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά.

Το μαλακό νερό προάγει την υγιή ανάπτυξη των φυτών καθώς εξισορροπεί όλα τα μέταλλα και τα ιόντα.

Το σκληρό νερό έχει υψηλή τιμή pH, που σημαίνει ότι είναι αλκαλικό. Εάν το φυτό σας παρουσιάζει σημάδια ταλαιπωρίας, όπως τα ανοιχτά κίτρινα φύλλα λόγω του σκληρού νερού, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε όξινο λίπασμα.

Υπάρχουν ορισμένες περιοχές με υψηλή ποσότητα μετάλλων στο νερό. Εάν ζείτε σε τέτοια μέρη, πρέπει να κάνετε απλά βήματα για να μετατρέψετε αυτό το σκληρό νερό σε μαλακό νερό.

Η αποσκλήρυνση του σκληρού νερού μπορεί να γίνει με φυσικές μεθόδους ή χρησιμοποιώντας μερικές χημικές ουσίες και μεθόδους φιλτραρίσματος. Λοιπόν, ας δούμε πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά.

Θυελλώδη θαλασσινό νερό. - Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά;
Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά; – Εικόνα από Στέφαν Χέρμπε.

Φυσικές Μέθοδοι

Υπάρχουν μερικές φυσικές μέθοδοι μετατροπής του σκληρού νερού σε μαλακό νερό. Μερικοί φυσικοί και αξιόπιστοι τρόποι για να μαλακώσετε το σκληρό νερό είναι:

 • Χρήση ηφαιστειακών πετρωμάτων: Τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι η καλύτερη φυσική μέθοδος αποσκλήρυνσης του νερού. Καθώς το σκληρό νερό περνά μέσα από την πορώδη επιφάνεια των ηφαιστειακών πετρωμάτων, φιλτράρει το ανθρακικό ασβέστιο και το μαγνήσιο αφήνοντας πίσω μόνο φιλτραρισμένο μαλακό νερό.

Επαγγελματική συμβουλή: Ένας απλός τρόπος χρήσης σκληρού νερού για τα φυτά είναι να το αφήσετε στο ύπαιθρο για 24 ώρες πριν το δώσετε στα φυτά. Αυτό το βήμα αφαιρεί το χλώριο και τον μόλυβδο από το νερό και μειώνει τις βλαβερές επιπτώσεις τους.

 • Βρασμός Το σκληρό νερό είναι η πιο γρήγορη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αποσκλήρυνση του νερού. Το βράσιμο αφαιρεί επίσης πολλά επιβλαβή πρόσθετα από το νερό.

Τώρα, δεν χρειάζεται να εξηγήσω πώς να βράζει το νερό. 😅

Χημικές Μέθοδοι

Η χημική μέθοδος είναι ο πιο φθηνός τρόπος για να μαλακώσει το σκληρό νερό. Μερικές από τις πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αποσκλήρυνση του νερού είναι ο βόρακας, ο σβησμένος ασβέστης, το ανθρακικό νάτριο κ.λπ.

 • Σόδα πλυσίματος ή ανθρακικό νάτριο μπορεί να μαλακώσει το νερό με προσωρινή ή μόνιμη σκληρότητα. Το ανθρακικό νάτριο διαλυμένο στο νερό απελευθερώνει ανθρακικά ιόντα τα οποία αντιδρούν με τα διαλυμένα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου, αφαιρώντας το ανθρακικό ασβέστιο και μαγνήσιο από το νερό και καθιστώντας το μαλακό.
 • Ξύδι έχει όξινη φύση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην αποσκλήρυνση του νερού. Πρέπει να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας ξύδι σε κάθε τρία φλιτζάνια από νερό για να αφαιρέσετε την προσωρινή σκληρότητα.

Αλλά η χρήση αυτών των χημικών μεθόδων αποδεικνύεται επιβλαβής για τα φυτά. Έτσι, αυτές οι μέθοδοι δεν συνιστώνται για την αποσκλήρυνση του σκληρού νερού για τα φυτά.

Μέθοδοι φιλτραρίσματος

Ορισμένα φίλτρα μετατρέπουν εύκολα το σκληρό νερό σε μαλακό νερό χωρίς καμία προσπάθεια. Μερικά κοινά είναι:

 • Στάμνες φιλτραρίσματος είναι η καλύτερη επιλογή για την αποσκλήρυνση του σκληρού νερού γιατί απομακρύνουν όλες τις μολύνσεις και πολλά βακτήρια και ιούς από το νερό.
 • ΕΝΑ σύστημα αντίστροφης όσμωσης είναι επίσης μια μέθοδος φιλτραρίσματος που αφαιρεί τα διηθήματα και τις ακαθαρσίες από το νερό με τρεχούμενο νερό μέσω φίλτρων άνθρακα για τη μείωση της παρουσίας αλάτων και μετάλλων.

YouTube: AllAboutWaterFilters.

Επιπτώσεις της χρήσης μαλακού νερού στα φυτά

Εκτός από όλα τα οφέλη, το μαλακό νερό μπορεί επίσης να έχει ορισμένες βλαβερές επιπτώσεις στα φυτά.

 • Το μαλακό νερό δεν είναι ιδανικό για πότισμα φυτών. είναι δεν είναι καλό να χρησιμοποιείτε μαλακό νερό στον κήπο σας σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις λόγω της υψηλής συγκέντρωσης νατρίου.
 • Το μαλακό νερό είναι επίσης ελαφρώς όξινο, επομένως είναι καλύτερο να γνωρίζετε αν το φυτό σας αρέσει ή όχι σε όξινο περιβάλλον.
 • Το μαλακό νερό μπορεί να προκαλέσει φθορά ή ακόμα και θάνατο ορισμένων φυτών. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το έδαφος και να δυσκολέψει το φυτό σας να πάρει αρκετή υγρασία.

Πώς να μειώσετε τις επιπτώσεις του μαλακού νερού;

Βρόχινο νερό είναι το καλύτερο για το γκαζόν σας, γι‘ αυτό η παροχή μαλακού νερού από τη βροχή αποδεικνύεται πολύ ευεργετική. Εάν έχετε απεσταγμένο νερό ή έχετε μαζέψει νερό της βροχής, μπορείτε να το αναμίξετε με μαλακό νερό για να αναπτυχθούν καλύτερα τα φυτά σας. Η αραίωση μειώνει τη συγκέντρωση αλατιού στο νερό.

Σταγόνα βροχής που πέφτει στο χέρι. Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά.
Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά; – Εικόνα μέσω Φάμπιαν Ροντρίγκες.

Πρέπει να αποφύγετε τη χρήση μαλακού νερού στον κήπο σας κατά την περίοδο ξηρασίας, επειδή συσσωρεύει επίπεδα νατρίου στο έδαφος και προκαλεί τα φυτά να πεθαίνουν από τη δίψα.

Επίσης, εάν ο κήπος και οι γλάστρες σας έχουν καλή αποστράγγιση, θα πρέπει να υπάρχει λιγότερη συσσώρευση νατρίου. Επομένως, χρησιμοποιείτε πάντα το καλύτερο μείγμα γλάστρας για τον τύπο του φυτού σας.

 • Μην χρησιμοποιείτε καμία μέθοδο χημικού μαλακτικού για τον κήπο σας. Έχει υπολείμματα πρόσθετων που επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη των φυτών σας.

Θα σας βοηθήσει αν χρησιμοποιήσετε αυτές τις απλές συμβουλές για το πότισμα των φυτών σας:

 • Χρησιμοποιήστε ένα βαρέλι νερού για να συλλέξετε το νερό της βροχής για να ποτίσετε τα φυτά σας.
 • Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για τα φυτά εσωτερικού χώρου σας.
 • Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά μαλακωμένο νερό σε φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Πώς να αντιμετωπίσετε το έδαφος που επηρεάζεται από το μαλακό νερό;

Εάν το χώμα σας επηρεάζεται από τη χρήση πολύ μαλακού νερού, πρέπει να κάνετε κάποια εργασία για να εξουδετερώσετε το επίπεδο των αλάτων στο έδαφος. Υπάρχουν μερικές τυπικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ακυρώσετε τις επιπτώσεις του αλατιού.

Έκπλυση

Η έκπλυση είναι η πιο κοινή μέθοδος μείωσης των αλάτων στο έδαφος. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να επεξεργαστείτε επίσης το έδαφος που έχει προσβληθεί με σκληρό νερό.

 • Σε αυτή τη μέθοδο, πρέπει να ρίξετε μεγάλη ποσότητα νερού στο έδαφος. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε νερό με μικρότερη συγκέντρωση αλατιού για αυτό το σκοπό.
 • Η έκπλυση θα αφαιρέσει τα περιττά μεταλλικά στοιχεία από το έδαφος και θα τα ξεπλύνει. Αλλά μπορεί επίσης να αντλήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Επομένως, η καλύτερη μέθοδος για να διορθώσετε το χώμα εξακολουθεί να είναι η επανατοποθέτηση του φυτού σας σε ένα κατάλληλο μείγμα εδάφους.

Περιορισμός της Διαπνοής

Η μείωση της εξάτμισης από την επιφάνεια του φυτού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συγκέντρωση αλατιού στο έδαφος. Μπορείτε να μειώσετε την επίδραση της εξάτμισης προσθέτοντας ένα στρώμα ή ένα υπόλειμμα στο έδαφος.

Με τη μείωση της διαδικασίας εξάτμισης, η στάθμη του νερού στο έδαφος παραμένει επαρκής για να αραιώσει τα άλατα που υπάρχουν στο μαλακό νερό.

Επαγγελματική συμβουλή: Από την άλλη πλευρά, το πιο συχνό πότισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αραίωση της συγκέντρωσης αλατιού του εδάφους. Πρέπει όμως να προσέχετε να μην ποτίζετε υπερβολικά το φυτό σας. Υπερπότισμα σημαίνει υπερβράκωση σε συνδυασμό με κακή στράγγιση εδάφους, που οδηγεί σε σήψη των ριζών. Επομένως, μαζί με ένα κατάλληλο μείγμα γλάστρας, είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια γλάστρα με πολλές οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

Μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτό το άρθρο για να μάθετε τα πάντα για τη σήψη των ριζών και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Χημική επεξεργασία

Γύψος είναι το πιο κοινό στοιχείο που χρησιμοποιείται για τη χημική επεξεργασία του εδάφους. Δεν χρησιμοποιείται συνήθως για φυτά σε γλάστρες, αλλά χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία κακών χλοοτάπητων λόγω ανισορροπίας ορυκτών.

Ο γύψος έχει ασβέστιο σε διαλυτή μορφή, οπότε η προσθήκη γύψου είναι σαν να προσθέτεις ασβέστιο στο έδαφος. Μετά την επεξεργασία με ασβέστιο, το νάτριο εκπλένεται από το έδαφος με άλλα διαλυτά άλατα.


συμπέρασμα

Αυτό το άρθρο καλύπτει ολόκληρη τη λεπτομέρεια του „Τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώσετε το σκληρό νερό για τα φυτά;“ Εξετάσαμε επίσης τον ορισμό του σκληρού νερού και τις επιπτώσεις του στα φυτά.

Σε αυτό το σημείωμα, ας ολοκληρώσουμε την ομιλία εδώ.

Από όλη τη συζήτηση γνωρίζουμε ότι το νερό της βροχής είναι η καλύτερη επιλογή για το πότισμα των φυτών. Όμως, καθώς το νερό της βροχής δεν είναι πάντα διαθέσιμο, προτιμούμε το μαλακό νερό αντί για το σκληρό νερό λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά στοιχεία.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια διαδικασία αποσκλήρυνσης νερού εάν ζείτε σε περιοχή με παροχή σκληρού νερού.

Ενώ μαλακώνετε το σκληρό νερό, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την καλύτερη μέθοδο μαλακώματος για τα φυτά σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε φυσικές μεθόδους γιατί είναι πολύ αποτελεσματικές και ασφαλείς για χρήση με φυτά.

Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικό μαλακό νερό ή σκληρό νερό, καθώς και τα δύο επηρεάζουν τα φυτά σύντομα, αλλά το μαλακό νερό είναι πολύ πιο προτιμότερο από τα φυτά από το σκληρό νερό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους ή την οικογένειά σας εάν θέλουν επίσης να μάθουν τι είναι το μαλακό νερό και πώς να μαλακώνουν το σκληρό νερό.

Χαιρετισμοί,

Moiz Atiq.

Schreibe einen Kommentar